La plaça de toros de Figueres va ser inaugurada a les Fires de 1894

Data:

Curiositats de Figueres.

Una secció a càrrec de Josep Maria Ortega.

La tradició taurina a Figueres es remunta a finals del segle XVIII quan encara en alguns carrers es celebraven els tradicionals correbous que van durar fins que un dia un bou va matar un jove i es va decidir suprimir-los. El del carrer Nou era un dels més concorreguts.

Hi ha constància que el 4 de juliol de 1886 es va inaugurar una petita plaça de fusta i obra amb capacitat per a 1500 espectadors que es va anomenar el “Torín”. El creixement d’aficionats tant de Figueres i comarca com francesos va portar el farmacèutic de l’Hospital Pau Gelart a comprar el “Torín” i aixecar una nova plaça, l’actual. Situada al llavors eixample de la ciutat, a tocar el camp de futbol, entre els carrers de Vilallonga, Progrés i El Far, té forma d’un octògon amb els angles aixamfranats i la façana d’estil mossàrab. Constava de dos pisos, amb estesa, grades i 40 llotges, sent la seva capacitat de 7.500 espectadors, amb possibilitat d’arribar als 8.000, havent estat amb el temps objecte de constants reformes i millores.

Aquesta plaça es va inaugurar amb motiu de les Fires Festes de la Santa Creu, el 3 de maig de 1894. Es van torejar sis toros de la ramaderia de la Viuda de Concha y Sierra amb dos dels grans toreros d’aquell moment, els sevillans Manuel Garcia, “Espartero” i Joaquín Navarro, “Quinito”. També va esdevenir un clàssic de les fires l’espectacle cómic-taurí “El Empastre”.

Durant molts anys la plaça figuerenca va ser l’escenari de les curses de braus durant les fires, a on varen actuar les grans figures del toreig de cada època amb l’assistència de nombrosos aficionats de la ciutat i la comarca i de la Catalunya Nord.

La plaça de toros figuerenca va agafar una gran volada a mitjans dels anys 60 amb l’arribada del turisme internacional. Una cursa especial va ser la dedicada a Salvador Dalí i anomenada “Cursa surrealista”, que va tenir lloc el 12 d’agost de 1961. Va comptar amb l’assistència del propi pintor i de la seva esposa Gala i va ser l’embrió per dur a terme el Teatre Museu Dalí. Amb un ple absolut van participar-hi els toreros Paco Camino, Curro Girón i Fermín Murillo, amb toros de la ramaderia de Molero Hermanos, de Valladolid.

El descens de turistes i públic estranger va motivar la davallada de públic a les corridas, fet que, juntament amb la normativa de la Generalitat de Catalunya del 28 de juliol del 2010 sobre l’abolició de les curses de braus a Catalunya prohibint espectacles amb la mort d’animals, va provocar el tancament definitiu de la plaça de toros figuerenca.

El 1989 l’Ajuntament de Figueres va adquirir la plaça a la família Gelart i des de llavors, malgrat alguns intents de fer-hi algun tipus d’equipament, la plaça està abandonada i en un lamentable estat de conservació magrat la seva declaració de Bé d’Interès Cultural.

Compartir:

spot_img

Popular

Relacionats

Les coses d’en Xavi Jiménez: El carrer sense nom

En Xavi JIménez segueix buscant curiositats, anècdotes, fent propostes...

Escolliu amb el Diari de Figueres el cartell més popular de la història de les Fires

El Diari de Figueres us proposa fer "like" en...

Comença la preinscripció a les llars d’infants municipals

Dimecres 8 de maig és la data d'inici de...

El Diari de Figueres us presentarà l’onze de maig “Diàlegs sobre Montserrat Minobis”

Josep Adolf Estrader Em plau anunciar-vos que l'onze de maig...