Curiositats de Figueres: Can Fita, empresa metal·lúrgica puntera a la comarca

Data:

CURIOSITATS DE FIGUERES

Una secció pòstuma amb els articles inèdits de Josep Maria Ortega

No et cal fer córrer la fita:
per collir arròs o enciam
fes un pou al mig del camp
i rega amb un motor Fita.

Fages de Climent, Carles (2002). «Figuerencs». Dins Epigramas. Figueres: Brau.

Indústries Fita va ser l’empresa metal·lúrgica puntera de la comarca des del 1840, any dels seus inicis convertint-se en un exemple a Figueres quant a prosperitat econòmica. A partir del 1850, es té coneixement que la foneria Fita fabricava olles, fogons i canals metàl·lics. El 1912 Fita es va fusionar amb la també figuerenca foneria Sala, original de 1832, i es va donar  inici a la producció de maquinària agrícola i sínies. La foneria Sala i Fita, es va instal·lar per primera vegada a la cantonada del carrer Sant Joan Baptista i Sant Cristòfol. El 1913 es va convertir en Indústries Fita S.A, i es va traslladar a la carretera de Roses i als carrers de Sant Llàtzer i Méndez Núñez.

Importador i distribuïdor de Briggs &Stratton, fabricant mundial de motors i dels seus components, així com de maquinària en general a Espanya i Portugal. També va ser importador i distribuïdor de la marca Gardman d’accessoris per a jardineria i exteriors.

Anomenada popularment com a “Can Fita”, va ser una de les més importants empreses de la ciutat i de la comarca, tant pel nombre de treballadors,com pels usuaris dels seus productes ja que gairebé a cada llar eren clients de la casa. Els anys 1912-1913 , amb peces importades, munten dos models d’automòbil, l’Isard que valia 6.000 pessetes i el “Fita” que en valia 10.000, però la iniciativa no va reeixir per la forta competència del sector automobilístic i es va especialitzar en les bombes per aigua i els motors, motobombes i electro bombes amb la marca  “Omnium-Fita”.

Durant la Guerra Civil (1936-1939) Indústries Fita va fabricar material bèl·lic i, a la dècada dels 40, acabada la guerra, l’empresa es va tornar a especialitzar en la producció original de motors, bombes hidràuliques i altres aparells.

La història del tancament d’Indústries Fita remunta al 1970, quan es va veure obligada a vendre el 88,5 per cent del seu capital social a l’empresa alemanya Hatz per afrontar els greus problemes econòmics que passava l’empresa, que va passar a anomenar-se Fita Hatz. El desembre de 1993, a causa de les pèrdues econòmiques que seguia patint la companyia per la davallada de comandes sobretot alemanyes, dels productes fabricats a Figueres, i per l’increment de les despeses salarials, la Junta d’Accionistes es va veure obligada a hipotecar una part del seu patrimoni. També va acomiadar 70 dels 83 treballadors de l’empresa, començant així el declivi de la mateixa i que va suposar el tancament del taller i la foneria restant durant uns anys, funcionant encara la secció comercial. Amb aquest tancament es tancava també una llarga tradició familiar, que havia donat feina directa o indirectament a centenars de figuerencs. Actualment l’antiga fàbrica és ocupada per un supermercat de la marca valenciana “Mercadona”.

Fotografia de Carles Godoy, del 1950, a on es pot veure la imatge d’na cuelebració a la fàbrica, amb l’assistència de treballadors, directius, els propietarisLluís Fita Salvatella i Lluís Fita Estrada, l’alcalde Joan Bonaterra i el rector mossèn  Pere Xutglà així com altres autoritats i premsa. (Foto Col. Eduard Bartolí).

Façana de les oficines amb el rètol de en venda (anys 90).

Compartir:

spot_img

Popular

Relacionats

Jo us portaria a…

El Diari de Figueres us presenta aquesta secció estiuenca a on...

Tito Vilanova, descrit per Adam Lloveras

L'endemà de l'anunci fet per la Unió Esportiva Figueres,...

Gràfiques Montserrat, impressors des de 1897

Més de 100 anys de confiança acrediten l'experiència de...

El Fòrum Gastronòmic Ciutat desembarca a Figueres i obrirà gratuïtament al gran públic

La Rambla de Figueres acollirà, el cap de setmana...