Visitant el Castell de Sant Ferran: La sala Juan Caballero

Data:

A l’interior del Castell de Sant Ferran hi ha un espai museu situat entre les quatre parets de l’anomenada sala Juan Caballero. La major part de les peces, objectes, maquetes, armes i soldats de plom que hi estan exposats procedeixen del desaparegut i desmantellat Museu d’Història Militar del Castell de Montjuïc, a Barcelona. El tinent general a la Reserva Carlos Díaz Capmany i el catedràtic jubilat de Tecnologia Fede Luque ens ensenyaran aquest espai, actualment tancat al públic, en quatre vídeos produïts pel Diari de Figueres. El primer, aquest, ens mostra la ubicació de l’espai museu dins el recinte del Castell. Benvinguts.

Carlos Díaz Capmany i Fede Luque ja són a l’interior de l’espai museu i ens obren les portes de la sala Juan Caballero, l’indret del Castell de Sant Ferran a on es troben exposats milers elements que guarden relació amb la història militar. Comencem a veure’ls, l’un darrera l’altre.

Un canó, un morter i onze mil miniatures (soldats de plom) perfectament presentats i ordenats segons la seva disposició al camp del batalla són els protagonistes del tercer dels quatre vídeos que Carlos Díaz Capmany i Fede Luque han dedicat per compartir amb els lectors i espectadors el contingut de la sala Juan Caballero del Castell de Sant Ferran.

En el quart i darrer episodi dedicat a l’exposició de la història militar situada a la sala Juan Caballero, els nostres dos guies d’excepció ens descobreixen les magnífiques maquetes que en formen part. Haurem així visitat aquest espai museístic hereu del desaparegut Museu Militar de Montjuïc, situat al castell del mateix nom a Barcelona, obert entre els anys 1963 i 2009. En desaparèixer el museu, tos els fons propietat de l’Ajuntament de Barcelona, del Museu Municipal i gairebé totes les col.leccions particulars (excepte la d’armes antigues del Sr. Quintana) van ser retirades pels seus legítims propietaris. Els altres fons van passar a formar part d’un nou museu, en l’actualitat en fase encara de creació. És així com es va constituir el gener de 2010 el nou Museu Històric Militar de Figueres, amb seu al castell. L’espai que s’ha pensat sempre per a ell és la Casa del Governador. Mentre no arribi el moment, alguns dels fons estan exposats a la sala Juan Caballero, que ens han fet visitar Carlos Díaz Capmany i Fede Luque, cedida pel Consorci del Castell.

Compartir:

spot_img

Popular

Relacionats

La Ciutat de Barcelona dedicarà uns jardins a la figuerenca Montserrat Minobis

La Ponència del Nomenclàtor de l’Ajuntament de Barcelona, reunida...

La UE Figueres es queixa d’haver estat exclosa de la Copa del Rei 2024/2025

La Junta Directiva de la Unió Esportiva Figueres es...

Figueres canvia el model d’algunes fonts per evitar-ne usos incívics

L’Ajuntament de Figueres ha procedit, a partir d’aquest divendres...

Florenci Mauné, vist per la seva filla Montserrat, el dia del 99è aniversari del seu naixement

Florenci Mauné i Marimont va néixer a Figueres el...