La historiadora de l’Art, Doctora en Humanitats i museòloga Mariona Seguranyes, una de les més grans coneixedores de la figura de Salvador Dalí i dels seus familiars més directes, ha enregistrat cinc vídeos per al Diari de Figueres a on ens presentarà, una per una, les persones que vivien a la Casa Natal de Salvador Dalí ara fa un segle. El pare, la mare, la germana i el primer Salvador, que va morir abans de complir dos anys, seran els protagonistes de les cinc píndoles de vídeo que ens presentarà diàriament la historiadora de l’Art figuerenca a poques setmanes de l’obertura al públic de la Casa Natal de Salvador Dalí.
Mariona Seguranyes
Mariona Seguranyes Bolaños (Figueres 1972) és historiadora de l’art, Doctora en humanitats (UPF), llicenciada en història de l’art (UdG), màster en especialització en gestió de Patrimoni cultural (UdG i ICRPC) i post-grau en Direcció estratègica de Museus i Centres Patrimonials (UdG i ICRPC). Porta una tasca d’investigació de l’art català entre els segles XIX i XX, contextualitzant-lo a nivell europeu.
La seva tesi doctoral, Malenconia i Salvador Dalí, passat i futur d’un estat d’esperit, se centrà en l’anàlisi de la iconografia de la malenconia en l’obra de Salvador Dalí.
Entre els seus llibres publicats destaca els que fan referència en el context familiar i català de Salvador Dalí, com La mirada persistent. Història de la pintura a Figueres (1892-1960) (2013) i Els Dalí de Figueres (2018), sendes publicacions lligades a les exposicions del Museu de l’Empordà comissariades per la mateixa autora. També és autora dels volums Una visió artística de l’Empordanet, (2006), Josep Pla i els pintors (2006). Ha comissariat diverses exposicions d’art català entre elles, El Dalí de Lacroix (Museu de l’Empordà, 2004), Francesc Gimeno i els paisatgistes del Montgrí (Museu de la Mediterrània, Torroella de Montgrí i Museu d’Art de Girona, 2007), Francesc Vayreda, de l’impressionisme al Noucentisme a Catalunya (Museu de la Garrotxa, 2013), entre d’altres, que han donat fruit a sendes publicacions. Ha estat la curadora del llibre l’Atles Paisatgístic de les terres de Girona (2010), editat per la Diputació de Girona i autora de l’Alt Empordà i coautora del Baix Empordà, dins el mateix volum i comissària de les exposicions que van sorgir d’aquesta publicació. És també autora del llibre Pintors a la porta d’entrada al cap de Creus (2015) i el 2018 i va portar a terme l’exposició Cadaqués, univers d’artistes, de Meifrèn a Dalí, Fons del Museu de Cadaqués, que va acompanyada del catàleg raonat del fons del Museu de Cadaqués.
Darrerament s’ha centrat en l’art català d’entre guerres i la influència del Picasso clàssic que ha fructificat en l’exposició i estudi Realisme(s) a Catalunya. Del Picasso clàssic al Dalí surrealista impulsat per la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya i produït pels Museus de Sitges, Museu de Valls i Museu de la Garrotxa (2019-2020), que li ha merescut el premi de comissariat del 2019 de l’ACCA.
És membre de la junta dels Amics del Museu Dalí i de la junta de l’Institut d’Estudis Empordanesos, a més de membre de l’associació de l’ACCA, i de l’Associació de museòlegs de Catalunya. Des de juny de 2023 és regidora de l’Ajuntament de Figueres, à càrrec de la Cultura, els equipaments culturals, patrimoni, turisme cultural, Casa Natal de Salvador Dalí i Museu de l’Empordà.