100 anys del naixement d’Evarist Vallès

Data:

El 12 de juliol s’han complert cent anys del naixement d’Evarist Vallès. El 12 de juliol de l’any 1923, naixia a Pierola, municipi que es troba dins de la comarca de l’Anoia, Evarist Vallès Rovira, pintor, escultor i gravador, qui va ser una de les persones clau en la creació del Museu de l’Empordà, fa més de cinquanta anys, essent el seu director entre els anys 1971 i 1972.

En aquesta publicació podem veure un autoretrat de l’artista que va pintar l’any 1952.

La regidora Mariona Seguranyes ha recordat a les seves xarxes socials que “a través de les nostres converses vaig entendre el concepte de l’escola empordanesa i el Realisme màgic. Vaig tenir el privilegi de comissariar la seva antològica el 1999 al Museu de l’Empordà. Personatge irrepetible i arrauxat, amb Joaquim Fort i Josep Maria Joan Rosa van dirigir el Museu de l’Empordà entre el 1971-1972, fins que van dimitir quan els van obligar a canviar l’exposició que tenien per una de fotografies de la Costa Brava. Ironies de la vida. Quan observo el celatge de l’Empordà, veig la “llum del nord” que tant el fascinava i plasmava a les seves obres, tant abstractes com figuratives”, ha escrit la regidora figuerenca.

Biografia

És el segon d’onze fills. Estudia batxillerat a l’IES Ramon Muntaner de Figueres on rep les seves primeres lliçons de pintura del pintor i aquarel·lista Ramon Reig. Cursà preparatori seguit de dos anys de Dret, paral·lelament a una iniciació estètica seguint els principis del manifest surrealista. Al maig de 1946, malalt de pneumònia, és ingressat en el sanatori del Brull al Montseny. Durant la seva convalescència decideix consagrar-se totalment a la pintura i abandona els seus estudis. A l’abril, guarit, realitza el seu primer viatge a Madrid.

L’any 1948 fa la seva primera exposició a la Sala Icària de Figueres, on va conèixer, acabat de tornar d’una llarga estada a Nova York, Salvador Dalí. Seria l’inici d’una gran amistat personal i d’un mutu respecte professional. Dalí, el seu amic el poeta Carles Fages de Climent (en memòria de qui va participar en una exposició col·lectiva l’any 1969 a la Sala Rovira de Barcelona), o els també pintors Bartomeu Massot, Ramon Pitxot i Joan Sibecas van ser alguns dels intel·lectuals i artistes empordanesos amb qui Vallès va col·laborar en diferents etapes de la seva vida.

L’any 1950 fa el seu primer viatge a París per estudiar l’obra de Picasso.

L’any 1961 va ser nomenat “Caballero de la órden del Mérito”.

Va ser director del Museu de l’Empordà (1971-72), on actualment es poden veure diverses obres seves. En aquesta tasca l’ajudà el seu amic i fotògraf, Joaquim Fort de Ribot.

L’any 1979, el seu amic Salvador Dalí el va convidar a participar en la seva gran retrospectiva al Centre Georges Pompidou de París. Aquest mateix any Evarist Vallès celebra una gran mostra antològica al Teatre Museu Dalí.

Des de 1984, Evarist Vallès té una sala permanent amb una mostra del seu treball en pintura i escultura, al Teatre-Museu Gala Salvador Dalí. Aquest mateix any, Vallès, Dalí i Pitxot exposen junts a Dinamarca.

L’any 1999 va fer la seva darrera exposició a la Galeria Canaleta de Figueres. Va morir a Figueres el 23 de febrer de 1999.

Evarist vallès va ser una de les persones clau en la creació del Museu de l’Empordà, fa més de cinquanta anys, essent el seu director entre els anys 1971 i 1972

Compartir:

spot_img

Popular

Relacionats

Els sardanistes han recordat Carles Mauné Alay

La llarga setmana de revetlles ha començat a Figueres...

Les Coses d’en Xavi Jiménez: Una mica de castell i una mica de comerç

En Xavier Jiménez Santamaria continúa buscant i posant tots...

Voleu veure l’interior de l’edifici Rhodes? Veniu, seguiu-nos.

L'arquitecte municipal Joan Falgueras explicava fa tot just unes...

Acte de cloenda del curs UNED sènior a Figueres

Ahir, dimecres 19 de juny, l'alcalde Jordi Masquef i la regidora Anna...