Reportatge: 100 anys del naixement d’Agapit Torrent

Data:

El 5 de juliol de 1923 neixia a Figueres el músic, saxofonista i compositor, principalment de sardanes, Agapit Torrent i Batlle. Voleu saber algunes dades biogràfiques d’aquest figuerenc remarcable mort el 1991, als 67 anys?

Agapit Torrent va estudiar solfeig, piano, violí i saxòfon. Quan tenia quinze anys va començar a tocar a orquestres de Figueres, entre elles la que dirigia el seu mestre Enric Sans, l’Orquestra Simfònica. Tenia només 18 anys l’Agapit quan va crear amb altres joves músics de Figueres com en Florenci Mauné, l’Orquestrina Moyambos, on feia de saxo tenor primer. Va començar aquí el seu periple per cobles i orquestres del país. Va tocar a la Cobla-Orquestra Mendoza i a la Cobla Selvatana abans d’anar a viure a Barcelona el 1949. Va passar després breument per l’orquestra Leaders, de Granollers, per anar després a l’orquestra belga d’Eddie de Latte, fins que el 1951 es va integrar a l’orquestra Tropicana, de Barcelona.

Creador de grups musicals, amant del jazz i professor de música

Agapit Torrent va crear l’any 1958 el Latin Combo, el Latin Quartet i va fundar l 1967 a Figueres el conjunt Liders, que es convertiria després en el conjunt Líders Grup. El 1970 va entrar a la cobla La Principal de La Bisbal de la qual en seria director artístic durant setze anys.

Agapit Torrent va ser també un gran amant del jazz va compartir escenaris de manera esporàdica amb figures com Tete Montolu, Baldomer Salabert, Don Byas o Bill Coleman. També va ensenyar música, amb un deixeble destacat, el saxofonista Martí Camós i Segura.

Com a compositor fou autor de ballables, alguns signats amb el pseudònim A. Rentor, i sardanes: les seves primeres foren La plaça de Banyoles (1977) i Camí de Besalú.

L’ajuntament de Figueres va posar el seu nom a un carrer i Jaume Cristau li va dedicar pòstumament la peça Cor de violí.

Compartir:

spot_img

Popular

Relacionats

Escolliu amb el Diari de Figueres el cartell més popular de la història de les Fires

El Diari de Figueres us proposa fer "like" en...

La Schubertíada 2024 tindrà lloc del 10 d’agost a l’1 de setembre

La Cate ha estat l'escenari, el dissabte 13 d'abril,...

Els llibres de casa per a aquest Sant Jordi

El Diari de Figueres us presenta, gràcies al treball...

Fires i Festes de la Santa Creu: Els gegants i en Berruga

Curiositats de Figueres. Una secció a càrrec de Josep Mª...