Què diu el Pla de Sequera de l’Ajuntament de Figueres?

Data:

Figueres va aprovar inicialment el 24 de juliol el Pla d’Emergència en situació de sequera, que està actualment a exposició publica abans d’aprovació definitiva, passat l’estiu. Es tracta d’un document que detalla tot un conjunt de procediments i mesures davant episodis de sequera. El Pla inclou una descripció del sistema d’abastament del municipi, tot preveient la utilització màxima, recuperació i aprofitament dels recursos de la zona.

Una exigència de la Generalitat i de l’Agència Catalana de l’Aigua

Segons estableix l’acord de Govern de la Generalitat de Catalunya del gener del 2020, els ajuntaments de més de 20.000 habitants han de definir unes mesures específiques en funció de l’escenari de sequera en què es troben: Pre-alerta, Alerta, Excepcionalitat i Emergència. Aquests plans han de garantir el compliment de les dotacions màximes establertes i s’han de posar a disposició de la ciutadania per tal que pugui conèixer les mesures concretes a adoptar en cada escenari o les mesures de contingència que els poden afectar en els casos d’alerta, excepcionalitat o emergència per sequera.

Què diu el Pla de Figueres?

Tal i com es detalla al pla, el sistema de Figueres s’abasteix de l’embassament de Darnius-Boadella. El Pla d’Emergència de Sequera de Figueres preveu diverses mesures; algunes de caràcter preventiu, altres d’àmbit continu que s’iniciaran en fase de normalitat i pre-alerta, i altres que es posaran en marxa en cas de sequera, diferenciades segons la situació sigui d’alerta o d’excepcionalitat, amb diferents graus d’emergència.

Trobem mesures relacionades amb la gestió de la demanda, enfocades a la reducció de consums superflus, bé sigui amb campanyes de conscienciació, bé amb l’increment de les tarifes. I altres actuacions relacionades amb la gestió dels recursos hídrics i les instal·lacions, com la reducció de la pressió de l’aigua, possibles restriccions, obtenció de recursos alternatius per a l’abastament o aprofitament de pous d’aigua no potable per al reg.

Figueres és actualment un dels 495 municipis catalans en estat d’excepcionalitat per sequera. A partir de l’entrada en fase d’emergència, els volums de consum d’aigua no poden superar els 200l/ha/dia. El consum d’aigua per habitant a Figueres es troba per sota dels màxims permesos en situacions de nivell d’alerta i excepcionalitat. Per aquest motiu, algunes de les mesures que contempla aquest pla en fase d’excepcionalitat són les següents:

-Prohibició d’emplenat de piscines

-Prohibició de reg de jardins i zones verdes (públiques i privades): només s’admet l’ús d’aigües no procedents de xarxa municipal d’aigua potable per a reg quan es justifiqui en la supervivència de l’arbrat de caracter singular o monumental en espais públics

-Prohibició de neteja de vehicles: prohibició de netejar qualsevol tipus de vehicle excepte que la neteja es realitzi a establiments comercials de neteja de vehicles

-Limitació i/o prohibició d’ús d’aigua en instal·lacions esportives, públiques o privades i en actes i/o espais lúdics

-Restructuració de les tarifes i penalització dels consums abusius

-Sancions per incompliment d’estalvis previstos en grans consumidors

– Detecció de fonts pròpies – Reducció del consum d’aigua en neteja de filtres de la depuradora, purgues i altres serveis auxiliars.

El Pla d’Emergència en situació de sequera contempla també la creació del Comitè municipal de seguiment de la sequera, que prendrà les decisions de les mesures a aplicar establertes.

Compartir:

spot_img

Popular

Relacionats

Jo us portaria a…

El Diari de Figueres us presenta aquesta secció estiuenca a on...

Tito Vilanova, descrit per Adam Lloveras

L'endemà de l'anunci fet per la Unió Esportiva Figueres,...

Gràfiques Montserrat, impressors des de 1897

Més de 100 anys de confiança acrediten l'experiència de...

El Fòrum Gastronòmic Ciutat desembarca a Figueres i obrirà gratuïtament al gran públic

La Rambla de Figueres acollirà, el cap de setmana...