Núria Bartrolich parla de l’aigua i de la sequera als empresaris del Cercle EURAM

Data:

L’excepcional situació generada per la sequera, amb 34 municipis de l’Alt Empordà amb restriccions en el consum d’aigua, han centrat la reunió mensual d’octubre del Cercle Euram de l’Empordà, que va comptar la setmana passada amb la presència de Núria Bartrolich, regidora de Medi Ambient, Transició Energètica i Urbanisme de l’Ajuntament de Figueres, i de Lluís Martínez, director gerent de Fisersa.


Bartrolich, que va ser entrevistada fa unes hores pel Diari de Figueres per parlar de la sequera i de les mesures innovadores que posa en marxa Figueres per lluitar-hi, va explicar al Cercle EURAM que el consistori figuerenc busca solucions per evitar restriccions més dures a la ciutat, i que confien en l’assessorament de l’ACA per afrontar una situació que preveuen serà llarga. En aquest sentit, va assenyalar que han demanat una subvenció per millorar la xarxa de distribució i evitar pèrdues en el subministrament de l’aigua.


Martínez, per la seva banda, va donar a conèixer com porta a terme Fisersa la gestió integral de l’aigua, des de la captació de la mateixa fins que retorna al medi natural. Va destacar que l’objectiu de desenvolupament és garantir la sostenibilitat i una gestió sostenible de l’aigua i el sanejament per a totes les persones, i va assenyalar que el canvi climàtic comporta riscos hídrics com ara l’augment de la temperatura i la disminució de la pluja, així com un augment de la intensitat d’aquesta.


El gerent de Fisersa va comentar que les dues fonts de captació d’aigua a l’Alt Empordà són els pous i el pantà de Darnius, i va lamentar que els aqüífers “tenen un estat dolent en un 85%”. El pantà, per la seva banda, subministra aigua per 123.000 dels 143.000 habitants de la comarca, en total 9 hectòmetres cúbics l’any. Lluís Martínez va posar sobre la taula que només un 22% de l’aigua del pantà es destina a abastament urbà, mentre que l’agricultura se n’emporta un 58%, segons dades dels anys 2020 i 2021. Per tant, està clar que cal actuar i invertir en la millora dels sistemes de reg i en propostes i actuacions d’estalvi en el sector agrícola, dotant-lo dels recursos necessaris. La darrera campanya de reg ha comportat que actualment només quedin 10 hm3 al pantà, dels 17 hm3 que hi havia al juny, però assenyala que segons l’ACA són suficients per garantir el subministrament d’aigua de boca fins el proper estiu.

Com a informació complementària, us oferim l’entrevista feta fa uns dies a Núria Bartrolich així com el diàleg amb Manuel Toro, president del Cercle EURAM.

Compartir:

spot_img

Popular

Relacionats

Jo us portaria a…

El Diari de Figueres us presenta aquesta secció estiuenca a on...

Tito Vilanova, descrit per Adam Lloveras

L'endemà de l'anunci fet per la Unió Esportiva Figueres,...

Gràfiques Montserrat, impressors des de 1897

Més de 100 anys de confiança acrediten l'experiència de...

El Fòrum Gastronòmic Ciutat desembarca a Figueres i obrirà gratuïtament al gran públic

La Rambla de Figueres acollirà, el cap de setmana...