Construir Figueres des de la mirada dels més joves

Data:

L’Institut Alexandre Deulofeu de Figueres publicava fa unes hores a les xarxes socials: “Primeres sessions per a preparar les votacions del Consell Ciutadà d’Infants de Figueres a 1r d’ESO”. Doncs efectivament, des de 2014 existeix a Figueres el Consell Ciutadà d’Infants. Anna Morillas, tercera tinent d’alcalde de l’Ajuntament i regidora d’Educació ha explicat amb tot detall al Diari de Figueres què és, com funciona i per a què serveix aquesta entitat: “El Consell Ciutadà d’Infants és un òrgan de l’Ajuntament de Figueres en què està representat l’alumnat de les escoles i els instituts de la ciutat. Cada centre té dos representants. A primària són alumnes de 5è i 6è. A secundària de 1r i 2n d’ESO. El mandat de les conselleres i dels consellers és de dos cursos”, explica la regidora.

El mecanisme de funcionament i elecció està molt rodat: “A cada centre s’ha d’explicar als alumnes què és el Consell d’Infants i quines són les seves funcions. Preferiblement, els mateixos alumnes que així ho vulguin presenten la seva candidatura per formar-ne part. Un cop es tenen els candidats, aquests passen per les aules de 5è i 6è, en el cas de primària, i de 1r i 2n d’ESO, en el cas de secundària, a explicar el perquè de la seva candidatura. Posteriorment, tot l’alumnat d’aquests nivells voten la candidata o el candidat que millor els pot representar. És un exercici de pràctica democràtica a través del qual també s’introdueix el concepte de representativitat”.

Hem volgut preguntar a Anna Morillas si aquesta iniciativa és només simbòlica (una foto, una trobada a l’ajuntament i pare de comptar). La regidora d’Educació ho nega categòricament: “El Consell d’Infants no és un òrgan merament simbòlic. Ans el contrari. El seu objectiu és generar propostes de ciutat a travès de la mirada dels més joves. En les seves trobades periòdiques, algunes de generals de tots els seus membres i d’altres organitzats en comissions temàtiques, proposen, discuteixen i consensuen aquelles propostes que volen fer arribar a l’Ajuntament per millorar la ciutat en tots els seus àmbits”.

El plenari del Consell d’Infants es reuneix al menys un cop anualment amb l’alcalde de la ciutat. “En aquesta trobada formal, que té lloc al Saló de Plens de l’Ajuntament”, precisa Anna Morillas, “a més de donar la benvinguda als nous consellers i acomiadar els sortints, s’aprofita per transmetre a l’alcalde algunes de les propostes consensuades. Tots volem que els nostres infants i joves siguin ciutadans demòcrates, respectuosos de les opinions dels altres, crítics i empàtics. Transmetre aquests valors és feina de tots: família, escola i administració. La democràcia s’apren entenen-la i practicant-la. Si volem un jovent demòcrata, els hem d’ensenyar a ser-ho. El Consell Ciutadà d’Infants és un exemple”, conclou orgullosa Anna Morillas.

Anna Morillas: “El Consell Ciutadà d’Infants és un exercici de pràctica democràtica a través del qual també s’introdueix el concepte de representativitat

Compartir:

spot_img

Popular

Relacionats

Pablo i Leticia Lee, entrevistats pel seu biògraf Joan Manuel Soldevilla

En Pablo i la Leticia Lee són dues de...

Diàlegs sobre Montserrat Minobis: La seva etapa a Barcelona

La periodista figuerenca Montserrat Minobis va passar la major...

Què és ser figuerenc(a)?

#OrgulldeFigueres Josep Adolf Estrader He sentit a parlar algunes vegades...