Manel Toro Coll és un figuerenc polifacètic. Advocat, regidor de l’Ajuntament en diversos mandats, exconseller delegat de l’empresa municipal de serveis FISERSA, president de la Fundació ALTEM i del cercle Euram, campió de natació… Ens rep en el seu despatx professional a l’Eixample de Figueres, amb l’amabilitat que el caracteritza i amb moltes ganes de compartir reflexions sobre tants temes com siguem capaços de proposar-li. Diari de Figueres l’ha entrevistat, en un diàleg que podeu seguir de manera íntegra en els vídeos per temes que us oferim a peu de pàgina.
El cercle EURAM
Per començar la conversa, Manel Toro ens explica que “Eliseu Climent va crear aquest concepte EURAM d’agrupar empresaris i professionals en llocs concrets de l’àrea mediterrània per promoure tot el que és l’arc mediterrani; que puja després cap al centre d’Europa. La zona mediterrània és la que més producte interior brut té a Espanya tot i que, en canvi, té problemes greus com la manca d’acabament del traçat ferroviari que connecti tot aquest arc mediterrani fins a Algecires per al transport de mercaderies”. El president d’EURAM ens explica que en el seu moment va entendre que seria molt interessant desenvolupar EURAM també a nivell comarcal per analitzar quines infraestructures hi ha per tal de recordar a les administracions, des de la nostra òptica d’empresaris i professionals, quins són els objectius que cal que es fixin per evitar que la política s’ho emporti tot. El primer dilluns de cada mes, els empresaris del crecle EURAM de l’Alt Empordà es reuneix i reben convidats que donen el seu parer o compareteixen el seu coneixement.
“El cercle EURAM no només escolta, té opinió pròpia. Els seus membres no sabem callar”, ens aclareix Manel Toro amb to desenfadat per aclarir-nos que, després de cada reunió mensual, EURAM fa una nota de premsa a on els seus membres acaben donant el seu parer sobre el tema analitzat.
Els reptes de Figueres: Actius immillorables però una immigració nombrosa que drena els recursos
Manel Toro té molt clar el diagnòstic del que li cal a Figueres per progressar adequadament: “Figueres té uns reptes de primer nivell però té uns actius extraordinaris per aconseguir-los. Des de fa més de dos mil anys, l’Empordà és una zona de trànsit. Els grecs es van fer aquí el millor xalet de tota la costa mediterrània (NdR: somriu), després van ser els romans que van veure que érem la millor porta d’entrada a una zona molt rica que es deia Hispània, i així els uns i els atres fins avui. Ara portàvem algunes dècades gaudint de la tranquil·litat que ens suposa tenir platja, una bona gastronomia, vi, paisatge, cultura… Des de 1974, tenim el Museu Dalí, que porta tot sol més d’un milió de persones a una ciutat petita que no arriba als cinquanta mil habitants. Això és extraordinari. La situació ara ha canviat lleugerament. Continuem tenint tots els actius tot i que són aquests actius els que han atret a casa nostra moltes persones que han arribat sense gaire recursos, una immigraciò que ha vingut per quedar-se”. El president del cercle EURAM precisa que la ciutat es troba davant la necessitat d’absorbir tota aquesta immigració, “donar-los les eines per funcionar i per ser productius per a la pròpia ciutat i la comarca. Necessitem recursos i el drenatge d’aquests recursos l’estem notant car els diners ja no es poden destinar tots com abans a altres necessitats”. Manel Toro té molt clar que cal aconseguir més implicació financera de les altres administracions per poder fer front a tots els serveis municipals, els de sempre i els derivats de l’arribada de la immigració “amb educació, educació i educació (professional). A EURAM ho tenim tant clar que alguns dels nostres membres van crear una fundació dels arts i oficis pensada sobretot per a aquestes persones”.
“La ciutat es troba davant la necessitat d’absorbir tota la immigració, donant eines als nous figuerencs per funcionar i per ser productius per a la pròpia ciutat i la comarca. Necessitem recursos car els diners ja no es poden destinar tots com abans a altres necessitats”.
La importància amagada de la indústria a Figueres
L’exalcalde Joan Armangué va ser el convidat recentment del cercle EURAM de l’Alt Empordà per parlar de com era i com és la indústria a Figueres. “Joan Armangué va donar-nos dades rellevants que indiquen que Figueres té encara una indústria prou potent i que ens cal per tant tenir persones formades per treballar-hi”, afirma Manel Toro en aquesta entrevista al Diari de Figueres que reivindica el projecte que estava duent a terme a l’Ajuntament en el tram final de la seva etapa com a regidor: “El Book de Ciutat, una eina digital multiformat per portar sota el braç i vendre Figueres i comarca i tots els actius que tenen. Quan ho preparàvem ens fèiem creus de veure tot el teixit empresarial que tenim, poques comarques al món poden presumir tant com nosaltres d’això“. Manel Toro demana que la idea del book torni a aflorar perquè consideri la iniciativa absolutament necessària: “Quina empresa (nosaltres, l’Empordà, amb totes les seves administracions i Figueres com a centre de serveis hem de considerar-nos com si fóssim una empresa) no voldria atraure la gent? Vénen equips esportius a fer estades de pretemporada, artistes de primer nivell hi fixen la seva segona residència… Tot això ens demostra que a l’Empordà tenim un país extraordinari! Ens hem de vendre com el que som: una zona extraordinària”.
“Reclamo El Book de Ciutat, una eina digital multiformat per portar sota el braç i vendre Figueres, la seva comarca i tots els actius que tenim”
Fundació ALTEM: La nova residència i centre de dia a l’antic jardí d’infància Ramon Reig
La Fundació ALTEM és una entitat creada inicialment com a associació fa més de 50 anys davant la preocupació d’alguns pares per la manca de serveis i regulació per a les persones amb discapacitats. Aquests pares van comprar un terreny al colze del riu al Far d’Empordà i van construir-hi un centre dedicat a aquestes persones. Es tracta d’una residència, d’un centre de dia i actualment també de serveis complementaris com una bugaderia, una jardineria, etc. “L’any 1999, un grup de persones entre les quals hi havia el regidor Josep Fernàndez, la tècnica Isabel Artigas (que va acabar convertint-se en directora d’ALTEM) i jo mateix vam veure la necessitat de transformar l’associació en fundació”, explica Manel Toro, president d’ALTEM, al Diari de Figueres, recordant que la situació econòmica de l’entitat era en aquells moments delicada i que es pretenia revestir ALTEM d’un estàtus que li permetés estar a l’alçada de les circumstàncies en la seva interlocució amb les administracions. “Això va permetre a ALTEM de convertir-se anys després i fins avui en l’entitat de referència en els serveis per a persones discapacitades a l’Alt Empordà”. Actualment ALTEM té 800 usuaris, un equip que supera els 300 professionals i acords amb una xarxa d’empreses que dóna feina als usuaris amb discapacitat. “Ara estem posant l’accent en la formació per a persones vulnerables”, precisa Manel Toro.
El problema actual del centre d’ALTEM al Far és que es troba en zona d’inundabilitat. “Si ara ens haguessin de donar una llicència, no ens la donarien”, explica el president de l’entitat. “Sent jo encara regidor, ALTEM i l’Ajuntament buscaven un lloc a on ubicar una nova residència i centre de dia: el parc de bombers, davant del Carrefour… però, per una cosa o per una altra, cap d’aquestes pistes va ser bona fins que l’antic jardí d’infància Ramon Reig apareix com a lloc ideal”. Manel Toro recorda que l’Ajuntament va decidir destinar el Ramon Reig a nova residència i centre de dia d’ALTEM tot i que, és clar, res és tan fàcil ni es fa tan ràpid a l’Administració: “Hi havia un problema urbanístic: es tractava d’una zona rural no urbanitzada ni urbanitzable que no permetia que al voltant del Ramon Reig s’hi pogués construir allò que necessitava construir-hi l’ALTEM. Solució: l’Ajuntament va trobar un terreny annex, el va comprar i en l’acord de compra hi va estipular que la finalitat seria la construcció del centre d’ALTEM”. Aquell sòl no permetia tampoc usos residencials, problema afegit que es va haver de resoldre a partir de 2016. “El nou POUM ha arribat i ara finalment l’Ajuntament ha pogut aprovar en junta de govern l’adjudicació directa a ALTEM i ara hi farem un centre de dia i residència que serà pioner a Catalunya amb bungalows familiars ajardinats i no un edifici vertical de diferents plantes a on viure”, explica molt orgullós el president de l’entitat, el polièdric Manel Toro.
Manel Toro, davant el Ramon Reig.Manel Toro, minuts després de l’entrevista.
“A l’antic Ramon Reig hi farem un centre de dia i residència que serà pioner a Catalunya amb bungalows familiars ajardinats i no un edifici vertical de diferents plantes a on viure”
Demà, segon lliurament de l’entrevista
Diari de Figueres publicarà demà la segona part de l’entrevista, en què Manel Toro ens parlarà de la compra que ell va fer de la Casa Natal de Salvador Dalí en tant que regidor d’Hisenda i d’alguns temes més.