Les sis cares de la casa a on va néixer Dalí

Data:

El 20 d’octubre obre les portes la Casa Natal de Salvador Dalí. Molts figuerencs s’han inscrit a les jornades de portes obertes i moltes altres persones han comprat ja les seves entrades. Abans que hi posem el peu, seria bo potser que coneguéssim la identitat dels sis personatges principals d’aquesta casa construïda al carrer Monturiol i enganxada a principis del segle XX al jardí de la Marquesa de la Torre, que tant i tan agradava als Dalí. Ens acompanyeu?

Josep Azemar

Josep Azemar i Pont (Figueres, 1862 – Barcelona, 1914), va ser un arquitecte modernista. Es va casar amb Concepció Puig de la Bellacasa i Rosés i van tenir vuit fills, entre ells Pilar Azemar i Puig de la Bellacasa, esposa de Manuel Carrasco i Formiguera i mare de Raimon Carrasco i Azemar.

Autor de nombrosos edificis modernistes de Figueres, on va ser arquitecte municipal entre els anys 1899 i 1914, com la Casa Cusí, la Casa Aron, la Casa de Puig (casa natal del pintor Salvador Dalí), la Casa Puig Soler, la Casa Salleres, la Casa Mas Roger o l’Escorxador municipal. A Olot va construir la Casa Pujador. Va dirigir la reforma de la Vil·la Florida de Barcelona, antiga Escola de Puericultura i actualment centre cívic de Sarrià – Sant Gervasi.

Salvador Dalí i Cusí

El notari Salvador Dalí i Cusí va llogar els baixos i l’entresol de la casa dissenyada per l’arquitecte Josep Azemar pel fet de trobar-se enganxada al Jardí de la Marquesa de la Torre. La historiadora i regidora de Cultura de l’Ajuntament de Figueres Mariona Seguranyes ens descriu el perfil del pare Dalí.


Felipa Domènech

La mare del pintor, sacrificada i dolça, discreta, molt propera als nens i molt religiosa. Mariona Seguranyes ens la presenta perfectament en aquest vídeo.

Anna Maria Dalí

Carn i ungla amb el seu germà Salvador, tot canviaria de la nit al dia amb l’arribada de Gala a la vida del pintor. La historiadora Mariona Seguranyes ens ho relata en aquest vídeo.

Salvador Dalí Domènech

El pintor va començar a fer els seus primers dibuixos en una taula pupitre que tenia a casa, a la Casa Natal de Salvador Dalí. Com era el Salvador nen? S’entenia bé amb tots els altres membres de la família?

El malaurat Salvador, germà primogènit del pintor mort d’una malaltia quan encara no tenia dos anys

Aquesta és una història que sobta i frapa molta gent: el fet que al pintor el seu pare li posessin el nom del germanet mort abans que ell nasqués. Mariona Seguranyes té tots els detalls i ho explica als lectors i espectadors del Diari de Figueres.

Compartir:

spot_img

Popular

Relacionats

Audicions de sardanes entre el 23 d’abril i el 5 de maig

El Foment de la Sardana Pep Ventura, que presideix...

Escolliu amb el Diari de Figueres el cartell més popular de la història de les Fires

El Diari de Figueres us proposa fer "like" en...

La Schubertíada 2024 tindrà lloc del 10 d’agost a l’1 de setembre

La Cate ha estat l'escenari, el dissabte 13 d'abril,...

Els llibres de casa per a aquest Sant Jordi

El Diari de Figueres us presenta, gràcies al treball...