La Casa de la Vila, un edifici ampliat al llarg del darrer segle

Data:

Una foto, una història.

Josep Maria Bernils.

Els figuerencs estem acostumats a veure l’actual edifici de la Casa de la Vila des de sempre. De fet, l’immoble actual es va inaugurar l’any 1937, però la seu consistorial és a la plaça des de fa més de 250 anys. I precisament ara es compleixen cent anys de la compra (per 41.200 pessetes de l’època) de la finca, que va permetre ampliar tota la construcció a la volumetria actual. Us n’explico les vicissituds…

L’edifici de l’Ajuntament no va bastir-se a la plaça fins al 1757, a partir d’un projecte redactat per qui havia estat l’enginyer militar del castell de Sant Ferran, Juan Martín Cermeño, i ocupava només la meitat nord de la façana actual (tal com apareix a la foto, datada a finals del segle XIX). Anteriorment, en aquell mateix lloc, hi havia hagut algunes cases de famílies benestants de la ciutat.

Fins al 1757 el consell municipal estava instal·lat a una torre que hi havia al carrer de Joan Maragall i en un local del carrer de la Jonquera, al costat de l’església de Sant Sebastià. L’edifici es va ampliar el 1867 i va ser enderrocat l’any 1933. Els regidors municipals havien anat comprant les finques veïnes, des del 1910, per tal de poder construir un immoble molt més gran. La darrera adquisició a ser la casa annexa que donava a carrer Joan Matas (actual carrer de Besalú) i per la qual es van pagar 41.200 pessetes de l’època.

El 1926 l’edifici consistorial fou declarat ruïnós. Llavors la Casa de la Vila va anar de lloguer a un edifici de la Pujada del Castell. L’arquitecte i autor del projecte fou Ricard Giralt i les sobres s’iniciaren el 1933 amb un pressupost de 432.057 pessetes. El nou edifici fou inaugurat el dia 8 de juny de 1937, en plena guerra civil, de la qual en va sofrir les conseqüències per l’impacte d’algunes bombes. L’any 1946 es va fer una reforma de la planta baixa i posteriorment s’hi va annexar parcialment un altre immoble per la banda de la plaça de l’església de Sant Pere.

Compartir:

spot_img

Popular

Relacionats

Escolliu amb el Diari de Figueres el cartell més popular de la història de les Fires

El Diari de Figueres us proposa fer "like" en...

La Schubertíada 2024 tindrà lloc del 10 d’agost a l’1 de setembre

La Cate ha estat l'escenari, el dissabte 13 d'abril,...

Els llibres de casa per a aquest Sant Jordi

El Diari de Figueres us presenta, gràcies al treball...

Fires i Festes de la Santa Creu: Els gegants i en Berruga

Curiositats de Figueres. Una secció a càrrec de Josep Mª...