Joan Manuel Soldevilla, Fill Adoptiu de Figueres

Data:

El professor i escriptor Joan Manuel Soldevilla ha estat nomenat Fill Adoptiu de la ciutat per l’Ajuntament de Figueres. Soldevilla explica en aquesta entrevista al Diari de Figueres realitzada al Museu del Joguet de Catalunya perquè va venir a viure a Figueres i perquè ja no en tornaria a marxar mai més.

Perfil biogràfic de Joan Manuel Soldevilla (font: Viquipèdia)

Joan Manuel Soldevilla Albertí (Barcelona, 1964) resident a Figueres, és professor, escriptor i especialista en publicacions de còmics i literatura popular. Casat amb Maria Mercé Cuartiella. Llicenciat en filologia (UB, 1987) i diplomat en teologia (UdG, 1994). Professor a la UdG (1994-2002) i a l’Institut Ramon Muntaner de Figueres.

Reconegut tintinòleg, ha escrit Abecedari de Tintin (2002, premi Rovelló), Univers Hergé (2007), El pare de Carpanta i Zipi y ZapeJosep Escobar o la lluita contra el silenci (2005, premi Rovelló), El mundo de Escobar (2008), i Som i serem (tintinaires) (2013). Amb la seva dona Mercè Cuartiella ha escrit Capitán Verne, una novela sobre la amistad y los libros (2005). L’any 2014 amplia el seu activisme cultural publicant conjuntament amb Alejandro M. Viturtia el llibre Pedro Víctor Debrigode, el escritor de los prodigios (Barcelona. El Boletín.cc, 2014). L’edició d’aquest llibre va recobrar per Figueres l’exposició Descobrir Debry que Soldevilla havia comissariat l’any 2009, i que es va instal·lar a la Biblioteca Fages de Climent de Figueres, on també s’hi exposava una selecció de novel·les de quiosc de la col·lecció personal de Soldevilla i on es va realitzar la presentació del llibre. Pocs mesos després, a principis de 2015 la col·laboració de Soldevilla amb la Biblioteca de Figueres continua amb una altra exposició, conferència i visita guiada sota el títol Tebeos sota la carpa: el circ en el còmic, una iniciativa vinculada al Festival Internacional de Circ Ciutat de Figueres amb el suport de l’Arxiu Circus Art Foundation, l’Arxiu Ramon Bech i l’Arxiu Joan Manuel Soldevilla.

Entre els seus articles destaquen El tractament de la mort i el suïcidi en l’obra d’Hergé a la revista Ars brevis (2010) i Psicalíptics. Erotisme i transgressió a les revistes il·lustrades catalanes del principi del segle XX (Ajuntament de Sabadell, 2004).[8] El 2009 va ser comissari de Figueres Capital de la Cultura Catalana 2009.Des de l’any 2015 col·labora com a redactor en el museu digital dedicat a l’humor gràfic Humoristan. El març de 2016 col·labora en el quart número de la revista Tentacles.

Compartir:

spot_img

Popular

Relacionats

Una tarda d’entrenaments a l’Albert Gurt amb l’AA Figueres

La història de l’Associació Atlètica Figueres, podem dir que...