Figueres, 20 de setembre de 2023.
En una entrevista acordada al Diari de Figueres l’enregistrament de la qual podeu veure en vídeo a aquesta pàgina, l’empresari figuerenc Pere Padrosa Pierre anuncia que el Grup Padrosa, del qual és president, està construint 48 bases operatives per a camions en 27 països d’Europa. Aquestes bases (17 de les quals estaran acabades abans de finals de 2030) són pàrkings que tenen una estructura completa oberta i pública de serveis complementaris per al transport i el transportista i estaran situats en enclavaments estratègics dins dels nou corredors europeus. Els 17 primers estaran acabats a finals del 2027 i els altres 31, el 2030.
El gir estratègic
“La marca és el nostre cognom” -explica Pere Padrosa a l’entrevista-. “La gent ha d’identificar el cognom Padrosa amb qualitat. Nosaltres tenim coneixement des de fa 100 anys del sector del transport, un sector que ha canviat molt. Al segle XXI ja no parlem de món analògic sinó digital. A Padrosa hem anat fent un gir estratègic cap a la zona de valor. Com? Hem buscat les zones i els entorns de plusvàlua allà on pensem que encara no n’hi ha. Al transport tothom parla de l’“última milla”, dels magatzems, de la logística però ningú es cuida de com el transportista va del punt A al punt B”. El màxim responsable de Grup Padrosa ha posat l’èmfasi a explicar-nos que, mentre tothom pensa només que cal transportar una mercaderia entre dos punts, el seu conglomerat empresarial ha preferit passar pàgina per fixar-se en les necessitats dels vehicles, de les persones que s’ocupen d’aquest transport, en tota una logística interna que caldria posar a la disposició dels camioners…
Bases que són un microcosmos
Pere Padrosa posa l’accent a les dificultats faraòniques amb què s’enfronta actualment el sector del transport convencional: “Hi ha tres dificultats majors lligades a tres entorns inamovibles: l’entorn sòciolaboral (condicions laborals lògicament molt altes i intocables), la dependència energètica i la dependència de la infraestructura viària. Què hem fet nosaltres? Crear una estructura d’infraestructures al servei del transport i del transportista. I endrecem el sector perquè construir bases multiservei al costat de la via pública fa que els camions s’aparquin allà i no als carrers. A més, les bases les construïm de manera que nosaltres generem la nostra pròpia energia elèctrica de funcionament“, explica convençut el president de Grup Padrosa. Però potser la frase més concluent és la que ve a continuació: “Amb aquesta operació haurem donat la volta al mitjó passant de ser una empresa de transports a proposar serveis per al transport, complint quatre grans objectius: Haurem passat de tenir dependència del personal a atendre les persones (perquè aquestes tindran tots els serveis que necessiten dins dels entorns que nosaltres creem per a ells); haurem col.laborat amb la transició energètica aportant electricitat i haurem aplicat la transformació digital donant un entorn pràcticament gratuït a tots els que estiguin dins d’una xarxa digital”. Cada base tindrà una superfície mínima de 5 hectàrees. La inversió total puja a 600 milions d’euros.
“Amb aquesta operació haurem donat la volta al mitjó passant de ser una empresa de transports a proposar serveis per al transport“
Celebració del primer centenari
Pere Padrosa matisa: Grup Padrosa no està celebrant el centenari sinó el primer centenari. “Parlar de centenari és parlar de passat i el primer centenari no és un fet tan excepcional tampoc, molts ens hi trobem, n’hi ha unes quantes d’empreses centenàries. Nosaltres celebrem el primer centenari perquè no volem parlar només de com hem fet tota aquesta trajectòria sinó que volem manifestar que hi ha un primer centenari perquè després vindrà un segon. Hi ha un futur, una petjada que va endavant, projecte empresarial”, explica pedagògicament Pere Padrosa al Diari de Figueres.
Sempre figuerencs
“Cents anys”, afegeix Pere Padrosa, “no es compleixen només perquè has tingut clients i proveïdors, es compleixen també perquè has estat en un enclavament, en un lloc, a on has compartit cent anys d’arrelament territorial, de convivència amb persones. Celebrar amb elles el centenari és dir-los allò que vau contribuir a fer, no patiu, té continuïtat”.
Demà, segona part de l’entrevista
Diari de Figueres publicarà demà la segona part d’aquest diàleg amb Pere Padrosa, dedicada a l’anàlisi de Figueres i dels seus reptes de present i futur.
“Amb aquesta operació haurem donat la volta al mitjó passant de ser una empresa de transports a proposar serveis per al transport”