Es posa a la venda la casa dels Tapiola, una nissaga d’intel·lectuals i artistes

Data:

Segons ha sabut el Diari de Figueres, s’ha posat a la venda l’antic monestir situat davant la benzinera Petrem a la carretera de Roses, que durant molts anys va ser la casa familiar dels Tapiola Gironella. La propietat, convertida en casa senyorial – museu, consta de 3257 metres quadrats, dels quals 820 pertanyen a l’habitatge. S’ha posat a la venda per tres milions i mig d’euros a través d’una immobiliària.

Qui eren els Tapiola? Què en sabem d’ells? Us hem preparat aquest reportatge.

Frederic Tapiola Gironella, el mossèn i especialista gastronòmic

Girona, 1910 – Girona, 1981

Frederic Tapiola va ser sacerdot i amant de la gastronomia de l’Empordanet. Va estudiar al Seminari Conciliar de Girona entre 1921 i 1933. Ordenat el 1933, va ser professor del Seminari Menor de Girona de 1933 a 1936 i més tard ecònom de la parròquia de Mont-Ras. Durant els primers anys de la guerra civil va ser adscrit a la parròquia de Sant Fèlix de Girona. El 1944 és encarregat de la parròquia d’Esclanyà. Als anys 50 va restar adscrit a la parròquia de Palafrugell. Va ser mestre titular de l’escola Torres Jonama de Palafrugell, professor de llengua llatina, cronista oficial de la ciutat i fundador (1962), corresponsal de Los Sitios (avui, Diari de Girona) i director (1962-1978) de la Revista de Palafrugell. Va conèixer i relacionar-se amb Josep Pla. Amb el pseudònim d’Arion, Frederic Tapiola i Gironella va publicar entre 1962 i 1973 una col·lecció d’articles de cuina, de rebosteria i d’alimentació recollits sota la rúbrica de Coquinum Forum (Fòrum de Cuina) que són un testimoni excepcional d’una vella cuina o cuines familiars d’influència rural i individualistes. Vivia a l’Hotel Costa Brava del carrer de Sant Sebastià de Palafrugell i freqüentava el Casino Menestral. Era un gran humanista.

Rafael Tapiola Gironella, l’organista

Girona, 1912 – Figueres, 2003

Músic i professor. Cursà estudis musicals a Barcelona. Obtingué el Diploma de piano de l’ Acadèmia Marshall el 1940 i el Diploma d’ orgue al Palau Nacional el 1952. Cursà estudis a l’Institut de Musicologia i Paleografia i estudià contrapunt, fuga, instrumentació i composició. Fou deixeble d’Eduard Toldrà i de Ferrer i Costa. Fou professor d’orgue al Conservatori de Música de Barcelona, director de l’Orquestra de Cambra de Girona i titular de la Col·legiata de Sant Feliu de Girona. L’any 1949 obtingué la distinció honorifica d’interpretació del Conservatori Superior de Barcelona. El 1958 guanyà el Premi de composició de l’Ajuntament de Girona en commemoració del CL Aniversari dels Setges de Girona, amb l’obra “Gerunda Flet”. El 1966 quedà finalista al Premi” Orquestra de Barcelona.” Compositor i gran virtuós en el piano i orgue fou autor de diverses obres per a veu i orgue i va enregistrar diversos concerts per la RNE. És autor de més de 80 obres per a orgue i piano.

Josep Maria Tapiola Gironella, el pintor

Girona, 1919 – Figueres, 1985

Josep Maria Tapiola va ser un conegut i reconegut pintor, dels pocs que van triar el circ com un dels seus temes de preferència, apart dels paisatges i dels bodegons.

Tití Tapiola

Figueres, 1952. Figueres, 2017

Immaculada Tapiola, neboda dels personatges esmentats i filla de Maria Tapiola Gironella, germana petita de la nissaga, va ser, com el seu oncle i mestre Josep Maria, pintora. Va viure de nena i jove amb la seva mare i els seus oncles a la casa monestir familiar de la carretera de Roses. Va exposar regularment en diferents galeries dels Països Catalans. Entre d’altres:

Barcelona: Sala Llorens, Sala Rovira, Sala Fortuny
Girona: El Claustre, Palau de Caramany, Fórum
Terrassa: Galeria Francesc Torralba
Figueres: Galeria Josep Fajol, Fons d’Art
Olot: Sala Vayreda
Palafrugell: Sala Empordà
Sitges: Àgora 3
Palamós: Tramontán
Mallorca: Bearn
Sant Feliu de Guíxols: Club Nàutic
Banyoles: Club Guspira

I d’altres de l’estranger:
Galerie Appia, Lyon
Grand Hôtel d’Amelie-les-bains
Galerie Nadine Granier, Albi
Castelnaudary
Park Hotel Vitznau, Suïssa

Compartir:

spot_img

Popular

Relacionats

Oriol Font i Esther López guanyen el 38è Open de Fires de tennis

Les instal•lacions del Club Tennis Figueres han acollit dissabte 20 de...

La Ciutat de Barcelona dedicarà uns jardins a la figuerenca Montserrat Minobis

La Ponència del Nomenclàtor de l’Ajuntament de Barcelona, reunida...

La UE Figueres es queixa d’haver estat exclosa de la Copa del Rei 2024/2025

La Junta Directiva de la Unió Esportiva Figueres es...

Figueres canvia el model d’algunes fonts per evitar-ne usos incívics

L’Ajuntament de Figueres ha procedit, a partir d’aquest divendres...