La Biblioteca de Figueres oferirà de gener a juny de 2024 la seva habitual programació d’activitats entorn de la lectura, la cultura i l’aprenentatge, amb conferències sobre literatura i ciència, tallers formatius, exposicions de petit format, hores del conte i presentacions de llibres.
Un nou club de lectura d’assaig
Coordinat per Rocco Muraro Giraud, aquest nou club oferirà als lectors la possibilitat de reflexionar sobre el canvi climàtic i la conducta de les civilitzacions al llarg de la història a través d’una selecció bibliogràfica que permetrà abordar la qüestió des de múltiples perspectives. Les inscripcions són obertes i poden realitzar-se a la mateixa Biblioteca, que proporcionarà exemplars dels llibres a les persones interessades per tal que puguin participar en les tertúlies que tindran lloc de gener a maig de 2024.
Pel que fa a la programació dels clubs de lectura, al d’òpera destaquen les xerrades del dilluns 11 març, a càrrec d’Oriol Casadevall, músic i director de l’Escola de Música de Castelló d’Empúries que parlarà sobre El Messies, de Händel i que es complementarà amb la lectura del relat «La resurrecció de Georg Friedrich Händel», de Stefan Zweig; o la conferència sobre Maria Callas, que Pol Avinyó, historiador musical del Liceu, oferirà el dilluns 6 de maig; mentre que el club de lectura “Llegir el teatre” continua fent una aposta per donar visibilitat al talent local vinculat a l’àmbit de les arts escèniques.
Projecte de divulgació científica BiblioSteam
Enguany la Biblioteca de Figueres s’adhereix al projecte de divulgació científica BiblioSteam que promou el coneixement i les disciplines científiques i tecnològiques entre els usuaris de les biblioteques públiques de les comarques gironines, apropant aquest coneixement d’una manera amena i a la vegada rigorosa a tots els públics, alhora que pretén despertar vocacions entre els estudiants de secundària.
El projecte, coordinat pel Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona amb la col·laboració de l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC), compta amb ponents de primer nivell que desenvolupen la seva tasca professional a Catalunya, que oferiran les ponències: Cosmologia: el paper de la física de partícules en l’evolució de l’univers, a càrrec de Dr. Diego Blas Temiño, investigador distingit Beatriz Galindo del Departament de Física de la UAB i membre de l’Institut de Física d’Altes Energies (7 de febrer, 18.30 h), Forats negres: una idea que ha revolucionat la tecnologia, a càrrec del Dr. Carlos F. Sopuerta, investigador científic de l’Institut de Ciències de l’Espai i president de l’ACDIC (21 de febrer, 18.30 h), Intel·ligència artificial, riscos i oportunitats, a càrrec de Karina Gibert (UPC), llicenciada i doctora en Informàtica, especialitzada en intel·ligència artificial i big data (22 de maig, 18.30 h). Per complementar el debat sobre la IA, i ja fora del projecte BiblioSTEAM, la filòsofa Alba Padrós presentarà la xerrada L’horitzó de la intel·ligència. Una mirada filosòfica a la intel·ligència artificial i la singularitat tecnològica (30 de maig, 19.30 h).
Cicle de conferències “Filosofia a l’abast”
Així mateix, s’ha programat el cicle de conferències “Filosofia a l’abast” a càrrec de l’associació Filosofia ara, per tal de promoure la filosofia aplicada en diferents àmbits socials, així com també la difusió del pensament filosòfic. El catedràtic de filosofia Enric Carbó oferirà la conferència Filosofia pràctica per al benestar personal (24 gener, 18 h) i el filòsof i catedràtic emèrit de la UdG, Josep Maria Terricabras, pronunciarà la conferència Alícia. Més enllà de la lògica (20 de març, 18 h).
Tallers tecnològics per infants i joves
D’altra banda, la biblioteca incrementa l’oferta de tallers tecnològics per infants i joves. Comptant amb el suport del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona, es proposen dos tallers BiblioMakers: “Crea el teu primer món en 3d. Creació de videojocs amb Kodu”, per a infants de 6 a 9 anys, i “Entorns i modelatge 3D. Dissenys 3D amb Tinkercad” per a infants de 9 a 12 anys. Així mateix, s’ofereix el taller BiblioSTEAM “Crea el teu propi Mapping a la Biblioteca!” adreçat a nens i nenes de 9 a 12 anys.
Centenari Montserrat Vayreda
L’any 2024 es commemorarà el centenari del naixement de la poeta i escriptora Montserrat Vayreda i Trullol, i a la Biblioteca s’hi duran a terme diversos actes per posar en valor la seva figura, com ara les xerrades: Montserrat Vayreda, una dona singular, a càrrec d’Anna Maria Velaz, filòloga (6 de març, 19.30 h), Vayredes. A propòsit de Montserrat Vayreda, a càrrec d’Alfons Martínez, Doctor en Història de l’art i nebot net de l’escriptora (16 de març, 18.30 h) i Montserrat Vayreda pinta amb paraules la personalitat dels artistes, a càrrec de Blanca Sala Reig, historiadora de l’art (25 d’abril, 19 h) o la visita comentada al fons Montserrat Vayreda i Trullol conservat a la Biblioteca (9 de març, 12 h).
Al llarg del primer semestre de l’any 2024, també es podrà gaudir de propostes com el cicle d’activitats Biblioteques amb DO, o de la programació d’activitats a l’entorn d’efemèrides literàries, Sant Jordi i d’una extensa programació d’activitats familiars.