“El Museu Dalí es tanca a les set, una comèdia surrealista, per Josep Maria Bernils

Data:

Una foto, una història.

Josep Maria Bernils.

Aquestes properes setmanes es parlarà de Dalí –i molt!- a la ciutat. La propera inauguració de la Casa Natal esdevè un acte de gran transcendència per a Figueres i per al país, però avui volem recordar una iniciativa de la qual es cumpleixen 35 anys que si bé no va tenir aquests transcendència, està clar que fou molt singular i que té tota una història al seu darrera…

El 31 de maig de 1988 es va procedir a l’estrena de la pel·lícula “El Museu Dalí es tanca a les set”. Era una comèdia surrealista i es va veure envoltada d’unes quantes circumstàncies que feien honor a aquesta condició. Rodada íntegrament a Figueres i comarca, va ser dirigida pel desaparegut Josep Montalat i va tenir l’empresari Francesc Giró com a productor, el qual va invertir prop de 57 milions de pessetes de l’època en la projecció que, malauradament, no va arribar mai a comercialitzar-se en la sales cinematogràfiques convencionals.

Els dos capdavanters del projecte eren uns coneguts empresaris de la ciutat, vinculats amb el món de la cinematografia, i aquesta circumstància –la inversió i l’absència de comercialització- els va comportar problemes econòmics. Entre les cares més conegudes del cartell hi havia Emilio Gutiérez Caba i Amparo Moreno. Al seu costat, un munt d’aficionats de la ciutat van participar-hi fent d’actors, extres o col·laborant en la part tècnica i de producció, encapçalats pel recordat grup teatral Els Nens de Boadella (Eduard Bartrolí, Alfons Gumbau pare, Toni Montal, Josep Montalat, Josep Maria Surrell –que és l’únic membre del grup en vida- i Joan Minobis).

El film es va començar a rodar el 3 d’agost del 1987 i l’última escena va ser una vista des del cel d’Empuriabrava, filmada des d’un helicòpter, l’11 de setembre d’aquell mateix any. En total, 99 seqüències, la majoria a Figueres, però també a altres llocs de la comarca com la Jonquera, Roses, el monestir de Sant Pere de Rodes i Peralada. Val a dir que a la pel·lícula també hi ha algunes escenes rodades a l’interior del Museu Dalí, la única vegada que això ha estat autoritzat.

Coincidint amb el 25è aniversari d’aquest esdeveniment, el 2013, el col·leccionista empordanès Lluís Benejam -promotor de la Fira del Cinema- va organitzar amb el Casino Menestral i la Fundació Albert Tomàs un conjunt d’actes per celebrar l’efemèride i que van portar un munt de records a molta gent, ja que es tracta del film més figuerenc que s’hagi produït mai en la història local.

Compartir:

spot_img

Popular

Relacionats

A París inauguraven els Jocs i a Figueres ballàvem sardanes

Organitzada pel Foment de la Sardana Pep Ventura, amb...

Jo us portaria a…

El Diari de Figueres us presenta aquesta secció estiuenca a on...

Tito Vilanova, descrit per Adam Lloveras

L'endemà de l'anunci fet per la Unió Esportiva Figueres,...

Gràfiques Montserrat, impressors des de 1897

Més de 100 anys de confiança acrediten l'experiència de...