El futur incert de la Llibreria Surrealista

Data:

Fa un parell de setmanes, la Fundació Gala Dalí anunciava el compromís de compra de la casa Giralt Ventolà, l’edifici contigu al Teatre-Museu Dalí, de planta baixa i tres pisos, amb 943 m² construïts i 268 m² de patis. Una operació que la Fundació rumiava i planificava des de fa 40 anys però que no ha estat possible fins ara. Durant molts anys, l’entesa entre la Fundació i els propietaris de l’immoble no ha estat possible.

El Diari de Figueres presentava l’onze de març el comunicat de la compra de la Casa Giralt Ventolà com una esplèndida notícia pel fet que aquesta operació estratègica descarta els rumors d’obertura d’un museu Dalí a Barcelona. Tot i això, en accions d’aquesta mena hi ha sempre danys colaterals. El de la compra de la Casa Giralt Ventolà s’anomena Llibreria Surrealista.

La llibreria decorada i moblada per Salvador Dalí

Llibreria Surrealista va obrir les portes al públic l’any 1979, al costat mateix doncs del Teatre-Museu Dalí de Figueres. Els dissenys per a la decoració de la botiga van ser fets expressament pel mateix Salvador Dalí, adaptats a l’espai disponible. El resultat és un local on es combina la sobrietat amb les aportacions del genial pintor empordanès :

  • Les potes del mostrador convertides en peus de nena amb sabates de xarol.
  • Els dos grans plafons amb unes culleres toves sobre un fons de seda malva.
  • Els ulls que des del frontal del mostrador ens miren i s’encenen i s’apaguen.
  • Les línies del terra combinació de fusta i marbre que provoquen una sensació de perspectiva i que tantes vegades va utilitzar Dalí en les seves pintures.

Què passarà amb la Llibreria Surrealista? La botiga lloga des de 1979 el local als propietaris, els Bech de Careda. Quan el propietari d’un immoble ven, excepte acord amb el venedor que indiqui expressament el contrari, ha de lliurar l’immoble sense llogaters. Es tracta ben bé del cas de la Casa Giralt Ventolà. L’altre llogater de l’edifici, la SAU Nova Ruixat de l’empresari Joaquim Raurich, propietari del centre comercial jonquerenc Tramuntana, ja no agafa reserves per als apartaments de luxe que va obrir en aquest immoble fa menys de deu anys sota la marca The Museum Apartments.

Quin futur li espera a la Llibreria Surrealista? Fonts consultades pel Diari de Figueres indiquen que el projecte de la Fundació Gala Dalí és d’obrir la seva pròpia botiga, de gestió directa. La resta de l’edifici es dedicarà a ampliació del museu i a oficines de la Fundació (la planta superior de l’immoble). La Llibreria Surrealista haurà doncs de tancar les portes. A contracorrent del que expliquen alguns, els responsables d’aquest comerç diuen que esperen notícies i que no saben res de compres i vendes.

Què passarà amb els mobles dalinians? Se n’aniran a un altre ubicació? Es posaran a la venda amb un resultat econòmic més que exitós? Ara per ara, no ho podem saber.

Compartir:

spot_img

Popular

Relacionats

Escolliu amb el Diari de Figueres el cartell més popular de la història de les Fires

El Diari de Figueres us proposa fer "like" en...

La Schubertíada 2024 tindrà lloc del 10 d’agost a l’1 de setembre

La Cate ha estat l'escenari, el dissabte 13 d'abril,...

Els llibres de casa per a aquest Sant Jordi

El Diari de Figueres us presenta, gràcies al treball...

Fires i Festes de la Santa Creu: Els gegants i en Berruga

Curiositats de Figueres. Una secció a càrrec de Josep Mª...