Dues desaparicions d’escultures tan misterioses com el seu autor

Data:

Des del 12 de gener, data en què es va anunciar el retrobament de la placa que havia estat penjada a la façana de la casa natal de Salvador Dalí, parlem regularment del seu escultor. El figuerenc Artur Novoa Cabra va néixer el primer de juliol de 1924 i va morir el dia de Sant Esteve de l’any 2000. El Museu de l’Empordà compta en el seu fons amb relleus i bustos d’aquest escultor. Fill d’Artur Novoa Romà i germà també d’escultor, Artur Novoa Cabra va ser tan brillant com a escultor de bustos i relleus com enigmàtic i misteriós a títol personal. Aquest misteri es va encomanar també a dues de les seves obres.

Tots sabem ara que la placa de la Casa Natal havia desaparegut. Però potser no sabíeu tots que fa uns anys es va donar també per desaparegut un bust que Novoa va fer de Dalí l’any 1973 per a la inauguració de l’escola Salvador Dalí. Fins i tot passades algunes dècades, el canal 33 hi va dedicar un programa reportatge. Dies després que el gran pintor figuerenc inaugurés l’escola que duia el seu nom, el bust va desaparèixer de l’escola. Gran misteri. Totes les persones interrogades deien no saber-ne res. Fins que anys després el mateix bust en guix (i no en pedra) va aparèixer al magatzem del Museu de l’Empordà. A on estava el bust de pedra, a on havia anat a parar? El programa del canal 33 ho va esbrinar, trobant-ne la resposta després de no poques recerques. En els arxius municipals va aparèixer un pressupost d’Artur Novoa a on indicava a l’Ajuntament el cost de fer el bust en pedra i el cost de fer-lo en guix. I el document que va resoldre el cas també estava allà: la factura. L’Ajuntament va encarregar-li un bust en guix, mai en pedra. Cas resolt, el bust havia desaparegut tot i que va aparèixer anys després al Museu de l’Empordà. No era una còpia, era l’original.

Artur Novoa era com les seves obres, brillant però ple de misteri. Reservat, amb llargues barbes, solitari… i gran amant dels gossos. N’estava molt dels seus gossos a un dels quals (el que apareix en una de les fotos que us mostrem en primícia) li va dedicar una làpida mortuòria.

Agraïm a Patri Novoa i a la seva mare el temps que ens han dedicat i la recerca de fotografies que han fet per al Diari de Figueres.

Compartir:

spot_img

Popular

Relacionats

A París inauguraven els Jocs i a Figueres ballàvem sardanes

Organitzada pel Foment de la Sardana Pep Ventura, amb...

Jo us portaria a…

El Diari de Figueres us presenta aquesta secció estiuenca a on...

Tito Vilanova, descrit per Adam Lloveras

L'endemà de l'anunci fet per la Unió Esportiva Figueres,...

Gràfiques Montserrat, impressors des de 1897

Més de 100 anys de confiança acrediten l'experiència de...