Vilatenim: El poble dins la ciutat

Data:

Vilatenim, 23 de setembre de 2023.

El 26 d’agost, el poble de Vilatenim, annexionat a Figueres l’any 1974, recuperava l’operativitat del seu Consell Municipal. Creat el 1984 per voluntat del llavors alcalde de Figueres Marià Lorca, el Consell Municipal ha estat cridat a ser l’ens de representació del poble però, com tot a la vida, ha tingut èpoques millors i pitjors. Ara Mireia Sala, 30 anys i graduada en Arquitectura Tècnica exercint de professora de secundària de Tecnologia a un institut de la comarca, n’és la nova alcaldessa. Succeeix Dolors Viñolas, dotze anys en el càrrec i… mare de Mireia Sala.

Josep Adolf Estrader: Felicitats per haver esdevingut alcaldessa de Vilatenim. Li demanaré per començar que sigui pedagògica i m’ajudi a explicar als figuerencs que no n’estan molt al cas perquè Vilatenim té una alcaldessa si no és un municipi sinó que està integrat a Figueres…

Mireia Sala: Inicialment, quan Vilatenim es va annexionar a Figueres l’any 1974 hi havia una associació de veïns anomenada Antic Vilatenim que feia pressió sobre Figueres pel compliment d’aquests acords previs a l’annexió. Però l’associació no tenia autonomia de gestió de manera que va pressionar perquè Vilatenim tingués un òrgan de gestió. Davant la impossibilitat que Vilatenim fos autònoma, l’Ajuntament va crear el 1984 el Consell Municipal contemplat en el ROM (Règim Orgànic Municipal). I en aquest ROM hi figura el rol d’alcalde o alcaldessa de barri president/a del Consell Municipal de Vilatenim a qui se li atorga la potestat de nomenar vicepresident/a i els conseller/es que cregui oportuns.

Josep Adolf Estrader: Dolors Viñolas, vostè acaba de passar el testimoni a Mireia Sala. D’alcaldessa a alcaldessa, de mare a filla. Satisfacció especial?

Dolors Viñolas: Molta, molta satisfacció i orgull pel fet que algú com ella vulgui agafar el relleu.

JAE: L’annexió de Vilatenim a Figueres va ser acordada el 1974 pels respectius plens municipals i es va fer efectiva el 1975, en una de les darreres decisions de la dictadura franquista. Han passat 48 anys. Quin balanç en fa Dolors Viñolas?

DV: Jo puc parlar més pels 12 anys darrers a on jo he estat alcaldessa. Hi ha coses positives i altres que no ho són tant. Els primers anys es va treballar molt i va haver una consonància amb l’Ajuntament bastant gran. Els darrers quatre anys ha estat més difícil, amb l’Ajuntament i regidors no hi ha hagut tanta complicitat, per dir-ho d’alguna manera. Tot ha estat més dur.

JAE: El Consell Municipal ha estat doncs un pèl estancat aquests darrers quatre anys?

DV: Correcte.

JAE: I vostè hi troba alguna raó?

DV: Vull creure que en part ha estat per la falta de voluntat de l’Ajuntament que hi havia en el seu moment.

JAE: La nova alcaldessa ha conegut sempre Vilatenim integrada a Figueres. L’alcalde Marià Lorca en va crear en el seu moment el Consell Municipal. Què ha aportat aquest ens? Ha estat l’eina adequada fins ara?

MS: Penso que sí, que és i ha estat l’eina adequada. Com ha dit la meva mare, hi ha hagut alts i baixos, en funció del govern que hi ha hagut a Figueres, que ha donat més o menys importància i més o menys compteències al govern municipal. Però penso que sí: El Consell Municipal ha aconseguit mantenir la idiosincràsia del poble, aquesta identitat de poble que des de ben petita m’han inculcat i que jo he viscut. M’he criat a Vilatenim i jo he viscut a casa aquest sentiment de poble, que no és el d’un barri més. Tampoc podem oblidar el centre recreatiu que, des dels inicis, és l’entitat que ha promogut i ha fet que es mantinguin vives les dues festes majors que tenim a Vilatenim i cohesionar el poble.

JAE: Vilatenim segueix sent un poble?

MS: Per a mi, sí.

JAE: Aquests darrers anys, els veïns de Vilatenim han expressat repetidament el seu desig de rebre més atenció per part de l’Ajuntament de Figueres. A què es referien i quins eren els casos o problemes que ho justificaven ?

DV : Sempre hem estat una mica la part perifèrica i rural de Figueres. En aquest sentit, hi ha llocs a on encara no hi ha clavagueram, enllumenat públic, carrers asfaltats… Són aquestes coses o petites coses que farien més fàcil la vida de molta gent.

JAE: El col·lectiu de pagesos del poble de Vilatenim ha mostrat sovint la seva preocupació pel mal estat de la llera del Manol ja que, en cas d’una avinguda forta, podria haver-hi mals no forçosament menors. Quin és el seu pla d’actuació ?

Mireia Sala: En el Consell Municipal hi ha pagesos. Des del dia que l’hem tornat a constituir n’hem parlat. Hem vist que feien la neteja de la riera però a Vilatenim, tot i que està previst que hi arribin, no se sap quan. Tant el Manol com la riera formen part de l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua) i per això hem pressionat FISERSA perquè es posi en contacte amb l’ACA… i ahir vam tenir notícies! No sabem quan es farà però ahir va venir la Forestal Catalana a mirar-se el Manol. Un dels nostres consellers hi va poder parlar i li van dir que sí que estava previst, que netejarien el Manol al seu pas per Vilatenim.

JAE: Excel.lent notícia!

MS: Hi ha notícia, és una excel.lent notícia. Alguna cosa faran!

JAE: I jo imagino que l’alcaldessa de Vilatenim no va dubtar a preguntar els terminis…

MS: Ah, no em van voler dir res. Properament…

JAE: Hi ha actualment la voluntat ferma de construir un nou centre polivalent per al poble? Hem de recordar que l’edifici del Centre Recreatiu Empordanès va ser enderrocat el 2016, afectat per les obres de desdoblament de la C-260…

MS: S’ha de dir que amb l’anterior govern el projecte va quedar aturat. S’havia de signar un conveni amb el centre recreatiu, que anava a fer una aportació de diners per iniciar el projecte. L’Ajuntament i el centre recreatiu no es van posar d’acord en alguns punts del conveni que es redactava per a aspectes com l’ús preferent. Finalment el centre recreatiu no va voler fer aportació econòmica ja que el que s’anava a fer per part de l’Ajuntament era a pocs mesos de les eleccions i el centre recreatiu no volia que es fes res ni de pressa ni corrent. El projecte va quedar allà i es va dir “quan hi hagi el nou govern municipal, sigui qui sigui, ens tornem a asseure i en tornem a parlar”. I estem en aquest punt de concretar una trobada per veure com desencallem el conveni i comencem a construir. Perquè això de la carpa…

JAE: Ai la carpa… La matinada del dia de la desaparició del centre recreatiu, un grup de veïns va assistir a l’enderroc i van fer un esmorzar de comiat a la seu que desapareixia. L’any següent, l’Ajuntament va aixecar un envelat provisional. Dolors Viñolas, m’equivoco si dic que no ha estat massa utilitzat?

DV: No s’equivoca. Se li ha intentat donar un ús, s’ha estat cedint a entitats que hi vénen a fer activitats però creiem que podria ser més utilitzada i més explotada. Des del Consell vam promoure aquest ús i, com dic, vam cedir l’envelat a entitats perquè hi facin activitats però podríem treure’n molt més partit.

MS: No ajuda el fet que sigui un envelat. Quan hi ha tramuntana…

DV: Van fer unes actuacions per solucionar el problema però a l’hivern hi fa molt fred i a l’estiu, molta calor.

MS: Ara, a més, hi tenim degoters. I quan hi ha tramuntana…

JAE: Home, de tramuntana a Vilatenim n’hi ha de tant en tant…

MS: La festa major de febrer la vam haver d’anul.lar perquè no es podia estar ni afora ni adins. La tramuntanada que feia no permetia tampoc que s’escoltés bé la música, se sentia més la tramuntana que una altra cosa… No és un envelat el que necessitem. Ens cal una sala polivalent de rajol, d’obra.

JAE: Parlem de coses més positives. De quin equip s’ha envoltat Mireia Sala per afrontar el present i el futur de Vilatenim ? Vostè té la potestat de nomenar els membres del Consell Municipal…

MS: He intentat que hi hagi una persona de cada nucli de Vilatenim, també representants de pagesos i de la gent gran… Tinc de vicepresident en Pere Barceló i com a consellers en Lluís Masó, en Joan Clos, la Maria Pujolà, l’Anna Perpiñà, en Ferran Costa, l’Enric Sànchez i la Marta Tubert. Insisteixo, tots representen els nostres barris, pagesos…

JAE: Perdoni’m, Dolors, per la poca originalitat de la pregunta tot i que penso que és obligada. Quin és el principal consell que li ha donat o li donaria a Mireia Sala, si aquesta li demana, en el seu rol d’alcaldessa de Vilatenim ?

DV: Primer de tot, molta paciència. Molta… Que parli amb tothom, sobretot és molt important parlar amb la gent i contrastar les coses.

MS: Perquè les coses arriben de 40 llocs i perspectives diferents… Ja ho he pogut comprovar en pocs dies!

DV: I sobretot molt diàleg i molta il.lusió.

JAE: Moltes gràcies a totes dues.

Noticia relacionada: Vilatenim ha recuperat el seu Consell Municipal.

Mireia Sala: “La Forestal Catalana ens acaba d’anunciar que netejaran el Manol al seu pas per Vilatenim”

Dolors Viñolas: “Els darrers quatre anys han estat durs, no hi ha hagut complicitat ni amb l’Ajuntament ni amb els regidors”

Compartir:

spot_img

Popular

Relacionats

Verdú Sirvent: Torroners xixoners artesans de… Figueres!

La Dolors Soler Verdú i l’Alfons Coloma passen dos...

El Diari de Figueres us presenta “La cúpula òrfena”

El dia 1 de gener de 2025, el Diari...

Torna la campanya municipal d’Esquí a Font Romeu

Figueres ja té a punt la 35a campanya municipal...

Primera Ruta Josep Pla pels carrers de Figueres

Figueres ha estrenat el 6 de desembre de 2024...