Una muralla que representa l’orgull de la ciutat

Data:

Una foto, una història.

Josep Maria Bernils

El passat 28 de maig es van complir 150 anys d’un fet que va marcar la història de Figueres (abans de la Guerra Civil, fins i tot era festa local). En concret, la matinada del 28 de maig de 1874 les tropes carlines sota les ordres del general Francesc Savalls van atacar la població però els figuerencs van aconseguir rebutjar l’atac i els carlins es van retirar (pel que van fer a altres llocs, haurien matat força gent i cremant propietats). De fet, Savalls ja havia comunicat a l’Ajuntament que afusellaria tots aquells veïns que trobessin defensant el recinte emmurallat per impedir l’entrada de les seves tropes.

Gràcies a aquesta actuació del 1874, el rei Alfons XII va donar-li a Figueres, el 19 d’octubre de l’any següent, el títol de ciutat. Les restes de la muralla que hi ha darrere l’auditori dels Caputxins recorden els elements defensius construïts pels mateixos veïns, juntament amb les desaparegudes torres de defensa (com la que hi havia a les escales del carrer Balmes, a la foto del fons Castellví-BFC, i que va ser enderrocada l’any 1936). La irregularitat de les espitlleres que té la tanca dels Caputxins, per exemple, és deguda a la precipitació en la seva realització.

El qui va ser cronista oficial de la ciutat, Eduard Rodeja, va fer un recull, a través de diverses publicacions escrites a la dècada dels 40 del segle passat, on detalla els fets del 28 de maig de 1874 i que reproduïm textualment tal com van ser escrites (en llengua castellana), tot i que seleccionant alguns dels paràgrafs, per tal de mantenir l’èpica del llenguatge:

“A las dos menos cuarto de la madrugada de este día, los figuerenses fueron súbitamente despertados por unos cañonazos que se oyeron en la dirección del fondo del Paseo Nuevo y que, según parece, tenían por objeto derribar el portal de la calle de Aviñonet, con el fin de facilitar la entrada de la caballería carlista a la población y atraer hacia aquel lado a los defensores, mientras la infantería atacaría por el lado de la fábrica de gas, y podría dar el asalto sin dificultad, al mando de Miret”.

“Parece que una mala inteligencia o una traición por parte del guía que llevaban los carlistas, condujo las tropas de Miret junto a las paredes del cementirio en lugar de las de la fábrica de gas, u los disparos de los cañones del Paseo Nuevo, les pareció que salían del Castillo, el cual sabían que no dispararía, porque el Gobernador Militar General Mancha, estaba comprometido con ellos”.

“La resistencia que se les hizo desde la población les desmoralizó porque estaban en la creencia de que se les abririan las puertas y, por otra parte, los de la población confiaban con la ayuda del castillo que continuaba sordo a las señales desesperadas que les hacía el centinela del campanario”.

“La defensa de Figueras estaba organizada por todos sus habitantes, ocupando sus puestos en la muralla, las puertas fuertemente defendidas, el portal de la calle Avinyonet barricado con montones de piedras y carros, con 40 hombres dispuestos a defenderlo contra las fuerzas que se presentasen. Con todos estos preparativos, los carlistas sospecharon que el Castillo no respondía al pacto y vacilaron”.

“Una granada, de las disparadas des del Paseo Nuevo pasó alta sobre Figueras y cayó en el campo que ocupaba Miret, el cual, creyendo que era procedente del Castillo, que hacía fuego contra ellos, emprendió la retirada sin avisar a Savalls. Éste, al saber la retirada de Millet, también marchó con sus fuerzas en dirección a Vilafant, siguiéndole los demás, y Figueres quedó por casualidad indemne de esta hazaña”.

Compartir:

spot_img

Popular

Relacionats

L’Oficina Jove de l’Alt Empordà presenta la programació d’activitats fins a desembre

Amb l’inici del curs escolar l’Oficina Jove de l’Alt...

El president de la Generalitat obre el curs escolar a Figueres

El president de la Generalitat Salvador Illa; la consellera...

Torna la campanya gastronòmica Enfiga’t

Figueres tornarà a celebrar, del 9 al 22 de...

Xavier Jiménez ens porta a l’anomenada Barraca d’en Dalí

En aquest nou lliurament de "Les Coses d'en Xavi"...