Si voleu veure el Crist de Portlligat a Figueres, les entrades ja són a la venda

Data:

Ja es poden adquirir les entrades en aquest enllaç https://tickets.salvador-dali.org/ca per visitar l’exposició Dalí. El Crist de Portlligat, dins el recorregut habitual del Teatre-Museu Dalí de Figueres. La mostra obrirà les seves portes el dimecres 25 d’octubre a les 13h.

EL CRIST DE PORTLLIGAT. Teatre-Museu Dalí, Figueres. 25 octubre 2023 – 30 abril 2024

L’exposició Dalí. El Crist de Portlligat, que es veurà al Teatre-Museu Dalí de Figueres del 25 d’octubre de 2023 al 30 d’abril de 2024, pretén desxifrar els aspectes transgressors que utilitza l’artista mitjançant una icona religiosa i clàssica. Dalí es planteja reptes conceptuals i tècnics que aquesta mostra vol desgranar: d’una banda cerca respostes als interrogants universals com el sentit de l’existència, del sacrifici, o el més enllà. De l’altra, vol resoldre tècnicament una pintura que retrati el seu moment vital. Proposa una composició i perspectiva innovadores amb una simetria inquietant, una llum enigmàtica, un model que compleix el cànon de bellesa clàssica, en un escenari enyorat com és el paisatge de Portlligat.

L’obra El Crist és un bon exemple del pensament i del moment vital que Salvador Dalí experimenta a finals dels anys quaranta i principis dels cinquanta. Encara als Estats Units, l’artista fa un viratge en les seves fonts i referents, sense abandonar els postulats surrealistes. L’impacte dels bombardejos atòmics d’Hiroshima i Nagasaki l’“estremeixen sísmicament”. L’interès per Freud vira cap a Heisenberg i la física moderna. La mecànica quàntica fa trontollar les premisses assumides fins aleshores. Dalí atribueix a les avantguardes el caos que ha derivat en la Segona Guerra Mundial.

Per recuperar l’ordre vol tornar al classicisme, busca un equilibri que només li pot proporcionar d’una banda, la mirada als clàssics, principalment el domini tècnic dels renaixentistes i, de l’altra, la immersió en el misticisme. L’emblemàtica pintura El Crist és el lloc on es produeix l’harmonia entre oposats: el seu passat -que defineix com “revolucionari i sacríleg”- i el seu present místic.

Dalí, a diferència de Velázquez o Zurbarán, proposa uns elements del sacrifici subtils. No hi ha sang ni corona d’espines. No hi ha patiment explícit però sí una forta càrrega dramàtica. Un Crist a qui no es veu el rostre levita sobre un fons fosc que desprèn una gran sensació de solitud. Podria suggerir un paral·lelisme entre el sacrifici de Crist per la humanitat i el seu propi per salvar la pintura moderna del caos?

Compartir:

spot_img

Popular

Relacionats

Per Santa Creu, pengem la bandera de Figueres al balcó

Figueres recupera la campanya “Per Santa Creu, pengem la...

Els llibres de casa per a aquest Sant Jordi

El Diari de Figueres us presenta, gràcies al treball...

Escolliu amb el Diari de Figueres el cartell més popular de la història de les Fires

El Diari de Figueres us proposa fer "like" en...

Visca els arbres!!!

500 nens i nenes de tercer i quart de...