Una foto, una història.
Josep Maria Bernils.
S’imaginen que un agent de la Guàrdia Urbana de Figueres, del servei de nit, un dia d’aquestes festes truqués al timbre de casa seva li portés una felicitació de Nadal i esperés una propina? I que el mateix fessin l’empleat del servei de recollida d’escombraries i el carter? Doncs aquest era un costum nadalenc que alguns dels nostres lectors encara recordaran. Un cop les pagues dobles i els lots han passat a formar part de de l’entramat nadalenc, aquest tipus d’aguinaldo ha anat desapareixent.
“El sereno les desea felices Pascuas”, “El basurero le felicita a usted la Navidad”, “El cartero les desea una feliz Navidad”… Aquestes eren les frases que acompanyaven les nadales que durant molts anys rebien molts veïns de poblacions grans -a Figueres era força habitual- de mans d’aquests empleats públics, sobretot en uns moments d’estretors econòmiques. Tots ells visitaven les cases que d’una forma o altra servien al llarg de l’any, lliuraven la nadala i esperaven una propina, que tant podia ser en forma de monedes com d’algun producte alimentari (cava, torró, vi).
Fa més de trenta o quaranta anys que aquesta tradició ha desaparegut casa nostra. Hi va haver èpoques en les quals aquestes nadales tenien una gran qualitat artística, sobretot a partir de la introducció de la litografia -que és la impressió en planxes de pedra- i, especialment, quan es va introduir el color. Encara avui n’hi deu haver en el calaix d’alguna casa on visqui gent gran.
Un altre fenòmen, de característiques semblants i avui igualment desaparegut, es produïa amb els agents de la Policia Local que dirigien el trànsit des d’un lloc fix. A Figueres molts recordaran, per exemple, els guàrdies que estaven situats a la placeta alta de la Rambla -a l’alçada de la cafeteria Astòria- o el que regulava el pas de vehicles a la cruïlla del carrer Lasauca amb la plaça del Sol i les rondes. Quan s’apropaven aquestes festes, s’aplegaven al seu voltant un conjunt de regals oferts per ciutadans agraïts d’alguna forma amb els serveis dels agents. Així, es descarregaven caixes de cava o de vi i lots de Nadal que després es repartien entre la plantilla. Un altre costum que ha passat a la història i que es va perllongar fins ben entrada la dècada dels anys setanta.