Manel Toro (2a part): “La compra de la casa natal de Salvador Dalí va ser una gran operació per a l’ajuntament i per a la família venedora”

Data:

Figueres, 27 de setembre de 2023.

Manel Toro Coll va ser el regidor d’Hisenda de l’Ajuntament de Figueres que, en el darrer any d’alcaldia de Marià Lorca, va comprar la casa natal de Salvador Dalí. “Quan en aquell moment el Diari de Girona i el Punt Diari em van demanar la meva impressió sobre la compra, jo els vaig respondre que la casa natal seria una eina que permetria que un percentatge desconegut del milió de persones que vénen cada any a visitar el Teatre-Museu acabés també visitant la casa natal”, ens explica amb el somriure als llavis el llavors regidor municipal d’Hisenda, que ens dóna un exemple molt visual: “La casa hauria d’evitar que determinats turistes que baixen de l’autobús a Figueres per visitar el museu hi tornin a pujar dues hores després. Al contrari, baixaran cap al centre de Figueres, allargaran l’estada, consumiran més… tot plegat perquè aniran a visitar la casa natal”. Per tant, Manel Toro recorda i emfatitza que l’únic objectiu de la compra de la casa era econòmic, de foment del turisme cultural.

La història d’aquella compra

“Resulta que, com a regidor d’Hisenda, em vaig adonar que la propietat ens devia una quantitat important d’impostos. Amb aquesta informació me’n vaig anar a veure el meu alcalde, Marià Lorca, per dir-li “Marià això podria ser un gran què per a la ciutat”. L’alcalde, que tenia molt bona visió de les coses, em va respondre de seguida que sí. O sigui que vam proposar a la propietat un intercanvi fiscal, compràvem la propietat i pagàvem amb la cancel.lació dels impostos que es devien. L’Ajuntament va pagar només la diferència entre una quantitat i l’altra. Vam aconseguir per tant ser els propietaris de la casa natal del pintor. Jo pensava que, després de deixar jo l’ajuntament uns mesos després, en poc temps s’obriria la casa i arribaria aquesta allau de visitants de la qual parla ara el regidor de Promoció Econòmica de la ciutat”, comenta sorprès Manel Toro pels gairebé trenta anys que han passat des de llavors sense que la casa hagi puguit obrir les portes. Les seves explicacions no s’acaben aquí i es tornen més contundents: “Quan vaig marxar de l’Ajuntament per segona vegada, l’any 2019, vaig deixar consignats uns diners perquè es comprés la casa a on va viure Dalí molts anys (nota de la redacció: casa situada al xamfrà dels carrers Monturiol, Caamaño i plaça de la Palmera), a on hi va tenir el safareig, el seu primer estudi. Aquells diners van ser destinats pel consistori següent a asfaltar carrers. Em vaig enfadar molt”. Per tancar aquest tema, Manel Toro recorda el gran contrast que suposa que la casa natal del pintor es comprés per 40-45 milions de pessetes mentre que la previsió pressupostària feta pel darrer govern municipal estimava fa uns mesos que només el 2023 es recaptarien prop d’un milió d’euros en entrades i venda de productes. “Quatre vegades la inversió feta! El rendiment pot ser espectacular”, conclou Toro.

“Quan vaig marxar de l’Ajuntament l’any 2019, vaig deixar consignats uns diners perquè es comprés la casa a on va viure Dalí molts anys, a on hi va tenir el safareig, el seu primer estudi. Aquells diners van ser destinats pel consistori següent a asfaltar carrers. Em vaig enfadar molt”

En la darrera part de l’entrevista atorgada al Diari de Figueres l’advocat Manel Toro repassa la situació de les persones amb discapcitat per les quals vetlla des d’ALTEM, les seves fites com a nedador d’alt nivell i la seva fita personal d’haver aconseguit vendre una pintura molt coneguda de Dalí ni més ni menys que… a la Fundació Gala Salvador Dalí!

Compartir:

spot_img

Popular

Relacionats

Els sardanistes han recordat Carles Mauné Alay

La llarga setmana de revetlles ha començat a Figueres...

Les Coses d’en Xavi Jiménez: Una mica de castell i una mica de comerç

En Xavier Jiménez Santamaria continúa buscant i posant tots...

Voleu veure l’interior de l’edifici Rhodes? Veniu, seguiu-nos.

L'arquitecte municipal Joan Falgueras explicava fa tot just unes...

Acte de cloenda del curs UNED sènior a Figueres

Ahir, dimecres 19 de juny, l'alcalde Jordi Masquef i la regidora Anna...