L’Institut Alexandre Deulofeu de Figueres presentarà demà els resultats del treball que, dins del programa europeu Erasmus+, ha dut a terme amb altres centres educatius, observatoris astronòmics i empreses de software del vell continent. “Turn off the lights, turn on the stars” (en català, “Apaguem la llum, encenem les estrelles”) és el nom d’aquest treball desenvolupat pels socis europeus catalans, hongaresos i croats a on, com a element innovador, l’Institut Alexandre Deulofeu ha volgut incorporar-hi alguns alumnes. Gemma Roca, cap del departament de Tecnologia de l’Institut Alexandre Deulofeu, ha coordinat el projecte i el treball des del centre educatiu figuerenc i ens explica que “tot i que és una iniciativa per al professorat, hem volgut que 21 alumnes de 1er de Batxillerat hi participin. Ells presentaran demà els resultats del nostre treball des de l’Institut”.
La directora de l’Institut Alexandre Deulofeu, Anna Morillas, que és també tinent d’alcalde regidora d’Educació de l’Ajuntament de Figueres, ha explicat al Diari de Figueres que “formar part d’un programa com l’Erasmus+ suposa una experiència única per un institut. Poder treballar de manera conjunta sobre un projecte d’interés comú amb centres de diferents països compartint experiències i metodologies és extremadament enriquidor. Cal destacar i valorar la tasca del professorat que, de manera desinteressada i assumint una feinada ingent tant administrativa com docent, decideixen involucrar-se en aquest tipus d’iniciatives”. Per a Anna Morillas, “ha quedat enrere la idea que l’educació només es circumscriu a l’aula. Educar va més enllà. Educar també és obrir els ulls als nostres alumnes a altres maneres de fer i de pensar. És part de la nostra responsabilitat com a docents i com societat. Hem d’acompanyar els nostres joves perquè puguin arribar a ser adults responsables, compromesos i empàtics”.
Dimecres 4 d’octubre, presentació dels resultats a Figueres
En l’àmbit administratiu dels programes europeus, el que es farà demà a l’Institut Alexandre Deulofeu és un esdeveniment de disseminació. Dit en altres termes, els actors d’aquest programa en presentaran els resultats. Aquestes presentacions es fan de manera itinerant. La darrera va tenir lloc a Hongria, la fotografia que acompanya aquest article va ser feta allà.
Programa de l’esdveniment de disseminació del 4 d’octubre
- 11:00: Benvinguda i contextualització del projecte, per Pau Bosch (director de l’Observatori Astronòmic d’Albanyà).
- 11:10: El parc IDA d’Albanyàa, per Pere Guerra, fundador de l’Observatori Astronòmic d’Albanyà.
- 11:20: La contaminació lumínica a Catalunya, per Pere Horts, vicepresident de Cel Fosc Associació contra la Contaminació Lumínica, cofundador i president de la Societat Astronòmica de Figueres.
- 11:30: Propostes didàctiques per al professorat en el camp de la contaminació lumínica (IO2), per Pau Bosch.
- 11:40: Presentació del mòdul de VR, per Robert Mahjen, Lunar, Croàcia.
- 11:50: Resultats de l’INS Alexandre Deulofeu, per l’alumnat de l’Institut Alexandre Deulofeu.
Centres i entitats participants:
Observatoris astronòmics:
- Grad Daruvar de Croàcia
- NGO Kaptarko d’Hongria
- SME Camping Bassegoda (Observatori Astronòmic d’Albanyà)
Empresa Software de Croàcia:
- SME LUNAR
- Ajuntament de Daruvar (Croàcia)
Centres educatius:
- “Andrássy György Katolikus KözgazdaságiTechnikum, Gimnázium és Kollégium” d’Hongria
- Institut Alexandre Deulofeu de Figueres
- Tehnička škola Daruvar de Croàcia