Les raons que justifiquen l’experiència pilot dels Patis Oberts

Data:

L’alcalde Jordi Masquef i la tinent d’alcalde Anna Morillas presentaven divendres un projecte singular a la nostra ciutat, els Patis Oberts, amb arrencada efectiva el proper dissabte 20 de gener. Anna Morillas explicava a la presentació d’aquesta iniciativa que “ens alegra de manera especial perquè va destinat a les figuerenques i figuerencs més joves: els nostres infants”.

Diari de Figueres ha preparat un recull de les raons exposades divendres pels dos electes. Un recull que ens ajudarà a entendre millor per què l’equip de govern llança aquesta acció pionera a casa nostra.

  • Els nens i nenes necessiten jugar i ho han de poder fer també a l’aire lliure. El joc té un paper molt important en l’educació dels petits i no tan petits. A través del joc s’aprenen multitud de conceptes: s’apren a comptar, a repartir, a entendre i seguir unes instruccions. Però també s’aprèn a treballar en equip, a compartir i a saber perdre. Valors que difícilment trobarem de manera espontània en una altra activitat que no sigui el joc.
  • Els nens han de poder jugar en espais segurs, apartats del trànsit rodat. Però al mateix temps, el dret dels infants a jugar no ha d’interferir amb el dret d’altres ciutadans de gaudir de l’espai públic amb tranquil·litat.
  • Aquests espais adequats en l’entorn urbà són escassos. És en aquest punt que entren en joc les escoles. Les escoles públiques són equipaments municipals que reuneixen els requisits necessaris. I, a més, són uns equipaments als quals s’ha de donar vida més enllà de l’horari lectiu i de funcionament del propi centre i de les activitats extraescolars que es puguin organitzar.
  • Obrir els patis de les escoles públiques fora de l’horari lectiu dóna resposta a la necessitat de trobar espais segurs de joc pels infants a l’hora que rendibilitza l’ús d’aquests espais municipals.
  • L’alcalde i la regidora d’Educació expliquen que l’Ajuntament es va reunir amb les direccions de les 10 escoles públiques de la ciutat per fer-los partíceps de la iniciativa. I els agraeixen la seva predisposició i implicació des del minut 1. “Volíem que a tots els barris hi hagués un pati obert. Això va fer que l’obertura dels 10 centres no fos necessària. Malauradament, en una escola s’estan fent unes obres que desaconsellen la seva participació activa en el projecte”, aclareix Anna Morillas.

Per tant, del 20 de gener al 15 de juny S’obriran els dissabtes de les 10h a les 13h i de les 15.30h a les 17.30 vuit patis a tot Figueres. Els patis que s’obriran són els de les escoles: Amistat, Anicet de Pagès, Ma Àngels Anglada, Cusí, Dalí, Pallach, Parc de les Aigües i Pous i Pagès. En tots els patis hi haurà un monitor que vetllarà pel bon funcionament de l’activitat i perquè els usuaris respectin la normativa d’ús que s’ha elaborat. Aquesta normativa recull entre d’altres aspectes com: s’ha de respectar l’espai delimitat com a zona de joc, no es pot fumar, els menors de 7 anys han d’anar acompanyats…

Cal destacar que és un projecte pioner a Figueres amb aquestes dimensions: l’obertura simultània de 8 patis escolars en horari no lectiu com a espais segurs de joc per la mainada. És un projecte pioner que cal considerar com a prova pilot: serà la resposta dels usuaris a aquest projecte la que ajudarà a fer les modificacions que calguin a fi de millorar-lo en les properes edicions.

A banda de l’agraïment a les direccions de les 10 escoles públiques de la ciutat, aquest projecte és possible gràcies a les tècniques de l’Àrea d’Educació i a la resta de personal de l’Ajuntament de Figueres que han esmerçat esforços perquè el que era una idea ara sigui una realitat.

Compartir:

spot_img

Popular

Relacionats

Escolliu amb el Diari de Figueres el cartell més popular de la història de les Fires

El Diari de Figueres us proposa fer "like" en...

Senyores i senyors: Amb tots vostès Dani Torrent, creador del cartell de Fires!

Figuerenc d’adopció des dels quatre anys, Dani Torrent explica...

El pou de l’esperança

FISERSA ha començat els treballs de perforació d’un nou...

Carles Mauné Alay, #OrgulldeFigueres

Per Montserrat Mauné, presidenta del Foment de la Sardana...