Les fonts d’energia de futur omplen de públic l’auditori dels Caputxins

Data:

La vuitena edició de les jornades de divulgació científica Science Needs You!, organitzades per l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC), ha aplegat 300 persones el cap de setmana del 23 i el 24 de setembre 300 persones sota l’eix temàtic ‘Les fonts d’energia del futur’. Xerrades amb científics de primera línia i visites guiades sobre el territori (Figueres i Darnius) han permès els assistents d’aprofondir en el tema des de diferents vessants: “Estem contents perquè els assistents  han quedat satisfets, el programa estava pensat per abordar tant la part científica com la part socio-econòmica i les implicacions al territori, i creiem que ho hem assolit”, ha explicat el president de l’ACDIC Carlos F. Sopuerta.

Un 40 per cent dels assistents eren estudiants de batxillerat, un 20 per cent professors d’institut, i la resta públic interessat en la ciència; Un 80% eren persones de l’Alt Empordà (dels qual 50% de Figueres i 50% de les altres poblacions) i la resta vingudes de comarques de les províncies de Girona i de Barcelona, segons xifres donades per Àngels Yécora, secretària de l’ACDIC.

Dissabte, els ponents van ser Andreu Cabot Codina, investigador ICREA a l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), amb la xerrada  Alternatives als combustibles fòssils; Sandra Julià Torres, enginyera industrial nuclear per la UPC, que va explicar de forma molt didàctica i precisa el macro projecte ITER de col·laboració internacional que es duu a terme al sud de França, on es generarà energia mitjançant la fusió nuclear, al igual que passa a l’interior dels estels com el nostre Sol; i Josep Espluga Trenc, doctor en Sociologia per la UAB, que va centrar-se en l’enfocament social de la transició energètica i va explicar les postures que avui en dia, diferents col·lectius defensen: la negacionista; la que vol desenvolupar noves formes d’energia per seguir amb el model econòmic actual; la que defensa una nova societat basada en la justícia energètica i la que aposta pel decreixement.

L’Ajuntament de Figueres va estar doblement representat. La regidora de Cultura Mariona Seguranyes va recordar com a l’Empordà Dalí sempre convidava científics, per contextualitzar que “la ciència forma part de la cultura general”. Per la seva banda, la regidora de Medi Ambient i Transició Energètica Núria Bartrolich, enginyera de professió, es va mostrar contenta que es poguessin organitzar esdeveniments centrats en temes científics com el Science.

El matí va acabar amb una taula rodona, moderada per la periodista Montse Rigall, la qual també va conduir l’acte. El debat va comptar amb una àmplia participació ciutadana i va ser enriquidor ja que va haver molts intercanvis d’opinions.

SNY!
Science Needs You! continua a l’octubre i novembre amb més activitats. Consulteu el programa aquí.

El personatge històric escollit aquest 2023 és Mária Telkes (Hongria i EUA, 1900-1995), una biofísica i inventora, investigadora al MIT (Institut Tecnològic de Massachusetts), pionera del desenvolupament de tecnologies per a l’ús de l’energia solar, qui va registrar més de 20 patents.

‘SNY-Science Needs You!’ (la Ciència us necessita!) és un esdeveniment de divulgació científica promogut per l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC) que compta amb el patrocini de l’Ajuntament de Figueres, l’Ajuntament de Darnius, la Diputació de Girona i el Grup Padrosa. Col·laboren, l’Agència catalana de l’Aigua, el Consorci Salines Bassegoda, El cineclub Diòptria, els Cat-cinemes, la Societat Cultural i Recreativa La Concòrdia, l’institut d’Estudis Empordanesos, la Universitat autònoma de Barcelona, l’Institut de Govern de Polítiques Públiques (IGOP), Fusion For Energy, la Universitat de Girona, el Centre d’Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), Empordà Turisme, el Servei Educatiu de l’Alt Empordà, la Fundació Institut d’Investigació de l’Energia de Catalunya (IREC), el Grup de Professors de Ciències de l’Alt Empordà Va de ciències, el restaurant Nàutic Darnius, i les cases rurals Can Masot i Masia Mimosa.

Un 40 per cent dels assistents eren estudiants de batxillerat, un 20 per cent professors d’institut, i la resta públic interessat en la ciència

Compartir:

spot_img

Popular

Relacionats

A París inauguraven els Jocs i a Figueres ballàvem sardanes

Organitzada pel Foment de la Sardana Pep Ventura, amb...

Jo us portaria a…

El Diari de Figueres us presenta aquesta secció estiuenca a on...

Tito Vilanova, descrit per Adam Lloveras

L'endemà de l'anunci fet per la Unió Esportiva Figueres,...

Gràfiques Montserrat, impressors des de 1897

Més de 100 anys de confiança acrediten l'experiència de...