La processó del Diumenge de Rams

Data:

Una foto, una història

Josep M. Bernils

Aquest diumenge és la festivitat de Rams. En la tradició cristiana, aquesta diada recorda l’entrada de Jesucrist muntat sobre un ruc a Jerusalem amb els seus deixebles, durant la pasqua jueva. Segons l’Evangeli, Jesús va ser rebut amb tots els honor. La gent de Jerusalem va alçar palmes i branques de llorer i d’olivera per a donar-li la benvinguda com a un personatge carismàtic del moment (ara fa més de vint segles). D’una forma o altra això és el que se celebra encara ara, tot i que amb menys intensitat i participació que dècades enrere.

Buscant per l’arxiu Bernils hem trobat aquesta imatge, de poca qualitat però que és un testimoni d’un costum que es va mantenir fins a finals de la dècada dels anys 60 del segle passat a Figueres. Es tracta de la processó que se celebrava el mateix Diumenge de Rams, acabada la benedicció, a l’entorn de la parròquia de Sant Pere. Actualment la cerimònia es realitza a la porta lateral del temple (on hi ha la plaça), però en aquella època es complementava per un seguici que comptava amb la participació del clergat de la ciutat i fins i tot de les autoritats municipals.

A la foto, datada de l’any 1967, es pot veure el rector de la parròquia d’aleshores, el conegut (i encara recordat) mossèn Pere Xutglà, acompanyat per guàrdies municipals amb uniforme de gala i diversos regidors de l’Ajuntament. Aquest sacerdot va ser l’encarregat de promoure la diversificació de parròquies per la ciutat. Va ser rector i arxipreste de la ciutat des de l’acabament de la Guerra Civil i fins a la seva jubilació, l’any 1978. Va morir el 1991 i havia rebut el títol de Prelat d’Honor de Sa Santedat.

Segons el costumista empordanès Joaquim Gironella Garañana (Cistella, 1906 – Girona, 1992), “a Figueres, cada Diumenge de Rams, acabada la benedicció de les palmes, sortia la processó, que només feia la volta a la plaça de la Peixateria”. A la foto, però, és evident que el recorregut, almenys aquell any, va ser molt més llarg ja que es localitza al xamfrà del carrers Portella i Sant Pere amb la Rambla, on es pot distingir el rètol de l’antiga farmàcia Bonmatí.

Gironella ens descobreix, al seu llibre “Antics costums, tradicions i llegendes de l’Alt Empordà”, un curiós costum: “Mentre era fora, restaven tancades les portes del temple. En retornar la processó a l’església, el capellà donava tres cops a la porta amb la part baixa del pal de la Creu parroquial i, al moment, les portes s’obrien”. Qui sap si algú dels nostres lectors encara ho recorda?

Compartir:

spot_img

Popular

Relacionats

Jo us portaria a…

El Diari de Figueres us presenta aquesta secció estiuenca a on...

Tito Vilanova, descrit per Adam Lloveras

L'endemà de l'anunci fet per la Unió Esportiva Figueres,...

Gràfiques Montserrat, impressors des de 1897

Més de 100 anys de confiança acrediten l'experiència de...

El Fòrum Gastronòmic Ciutat desembarca a Figueres i obrirà gratuïtament al gran públic

La Rambla de Figueres acollirà, el cap de setmana...