La interconnexió entre Maria d’Abadal, Dalí i la Casa Natal

Data:

Roser Argemí (a l’esquerra) i Cristina Samsó (al centre de la imatge) són la filla i la jove de Maria d’Abadal i de Fonsdeviela, protagonista directa del que avui coneixem com la Casa Natal Salvador Dalí.

El Diari de Figueres ha reunit Roser Argemí i Cristina Samsó amb Mariona Seguranyes, regidora de Cultura i Patrimoni i responsable de la Casa Natal. A la trobada, realitzada recentment al terrat de la casa a on va néixer el pintor, han sortit molts temes i anècdotes. Hem enregistrat el diàleg per compartir-lo molt aviat amb tots els nostres lectors i espectadors.

Fem una mica d’història…

A finals del segle XIX, Dolors Puig i Narcís Fondeviela van encarregar la casa del carrer Monturiol, número 6, a l’arquitecte Josep Azemar. La filla de tots dos, Mercè Fonsdeviela es casaria anys després amb Raimon d’Abadal i Calderó i la parella va tenir la filla Maria d’Abadal, de qui Dalí va fer aquest retrat.

El 27 de novembre de 2015, el periodista Josep Playà va escriure un article a La Vanguardia titulat ““La casa natal de Dali serà rehabilitada“, que podeu llegir en la seva integralitat clicant en aquest enllaç. N’hem extret el fragment següent:

“El pare de Dalí va llogar el 1900 un pis al carrer Monturiol, número 6, després de guanyar la plaça de notari a Figueres i allà es va traslladar amb la seva dona, amb qui acabava de casar-se. En aquesta casa va néixer un primer fill, anomenat també Salvador, que va morir als 22 mesos. L’11 de maig de 1904 va néixer un altre Salvador Dalí, el que se convertiria en el famós pintor. El 1908 va arribar la seva germana Anna Maria. El pare tenia la notaria a la planta baixa i aquesta es comunicava amb una escala interior amb l’entresòl, a on vivia la família. Just a sobre ho feien els Matas, que havien arribat d’Argentina, amb una filla anomenada Úrsula Matas, que segons Eugeni d’Ors va inspirar amb la seva bellesa el personatge de La Ben Plantada. I un pis més al damunt s’hi van instal.lar l’àvia de Dalí i una germana soltera de la mare, tot i que sovint feien vida a l’entresòl perquè tenia un balcó correder de quatre metres d’ample que donava a un gran jardí de la família Abadal-Fonsdeviela, propietaris de tot l’edifici.

Va ser precisament en el moment en què es va edificar una casa en aquest jardí contigu, que tapava la visió des del balcó, quan els Dalí van canviar de vivenda, el 1912, i es van traslladar una mica més enllà, al 10 del mateix carrer Monturiol, que Dalí va batejar com el dels genis, perquè allà hi havien nascut l’inventor del submarí Narcís Monturiol, el poeta Carles Fages de Climent, l’historiador Alexandre Deulofeu i ell mateix.

L’edifici, l’estructura i façana del qual s’han conservat gairebé intactes, és una obra d’estil modernista de l’arquitecte Josep Azemar, i forma part d’un conjunt d’edificis protegits que s’han conservat en aquest carrer. Des de 1961 hi té una placa que recorda que aquí va néixer Dalí, col.locada per l’alcalde Ramon Guardiola.

La casa era propietat de la marquesa de la Torre, casada amb el dirigent de la Lliga, Raimon d’Abadal, i els seus descendents van acabar venent-la a l’Ajuntamento de Figueres: primer l’entresòl i la planta baixa (a l’alcalde Marià Lorca, el 1995) i més tard la resta del bloc (a l’alcalde Joan Armangué, el 2000)”.

Compartir:

spot_img

Popular

Relacionats

Jo us portaria a…

El Diari de Figueres us presenta aquesta secció estiuenca a on...

Tito Vilanova, descrit per Adam Lloveras

L'endemà de l'anunci fet per la Unió Esportiva Figueres,...

Gràfiques Montserrat, impressors des de 1897

Més de 100 anys de confiança acrediten l'experiència de...

El Fòrum Gastronòmic Ciutat desembarca a Figueres i obrirà gratuïtament al gran públic

La Rambla de Figueres acollirà, el cap de setmana...