La Casa Natal Salvador Dalí obre les portes perquè veiem la placa d’Artur Novoa i les noves obres convidades

Data:

Divendres 10 de maig s’ha inaugurat una nova edició de les Obres Convidades de la Casa Natal Salvador Dalí, en què s’exposen dibuixos originals de la primera època de Salvador Dalí relacionats en el seu entorn proper figuerenc i empordanès. També s’ha restituït la placa de marbre dedicada a Salvador Dalí, obra d’Artur Novoa. Tot plegat, en el marc de la celebració dels 120 anys del naixement de Salvador Dalí el dia 11 de maig de 1904. Per celebrar-ho, demà i demà-passat (dissabte 11 i diumenge 12 de maig) es podrà visitar lliurement tant l’exposició d’obres convidades com la placa en el seu nou emplaçament.

Les noves obres convidades

L’àmbit Obres Convidades acull obres de diferent tipologia i procedència, ja sigui en préstec d’un altre museu o com en aquest cas, d’una col·lecció particular, per tal d’oferir al públic de la Casa Natal Salvador Dalí mostres de petit format amb obra original. En aquesta nova edició, s’exposen dibuixos de la primera època del pintor, on emergeixen imatges relacionades amb Figueres i l’Empordà, que acaben esdevenint iconografies empordaneses. És el cas de les diferents peces literàries d’autors empordanesos que Dalí il·lustra, com L’oncle Vicents (sic), de Josep Puig Pujades o El ritme de la revolució, de Jaume Miravitlles. La sardana és també un tema rellevant durant la joventut del pintor empordanès, tal com mostra la portada d’Empordà Federal del 15 d’octubre de 1921, dedicada als compositors Pep Ventura i Enric Morera amb motiu de l’homenatge ofert per l’associació Germanor Empordanesa. A la sala es presenta un estudi en clau «noucentista» d’aquesta portada. D’aquestes Obres convidades també se’n poden destacar els programes de Fires i festes de Santa Creu de Figueres de 1921 i 1922, amb il·lustracions de Dalí a la portada, fent present el lligam de l’artista amb la seva ciutat natal. La família és un tema recurrent en les obres de joventut de Salvador Dalí, i es manté present −com el paisatge del Cap de Creus− al llarg de tota la seva producció artística. És precisament el suport de la família a les inquietuds del Dalí infant el que ha permès que es conservin obres de quan l’artista tan sols tenia entre sis i deu anys.

La placa recuperada

La placa de marbre dedicada a Salvador Dalí, de l’escultor Artur Novoa, que es va instal·lar a la façana de l’edifici el 12 d’agost de 1961 amb motiu de l’homenatge que Figueres va retre a Salvador Dalí, torna a lluir novament, un cop restaurada. Ara es troba a l’interior de la Casa Natal Salvador Dalí, després de la seva retirada l’any 2005 en començar les obres de rehabilitació.

Compartir:

spot_img

Popular

Relacionats

Un cap de setmana dedicat a la gent gran

La Rambla i la Plaça Catalunya us esperen aquest...

22 alumnes de Figueres i 22 estudiants de la UdG han participat al Projecte Rossinyol

L’alcalde Jordi Masquef i la regidora d’Educació Anna Morillas...