El 18 d’octubre, el Diari de Figueres us explicava que alguns centres educatius de Figueres estaven duent a terme les primeres sessions per votar el Consell Ciutadà d’Infants de Figueres. Existeix des de 2014, com ens explica Anna Morillas, tercera tinent d’alcalde de l’Ajuntament i regidora d’Educació: “El Consell Ciutadà d’Infants és un òrgan de l’Ajuntament de Figueres en què està representat l’alumnat de les escoles i els instituts de la ciutat. Cada centre té dos representants. A primària són alumnes de 5è i 6è. A secundària de 1r i 2n d’ESO. El mandat de les conselleres i dels consellers és de dos cursos”, explica la regidora.
El 3 de novembre s’ha renovat formalment el Consell Ciutadà d’Infants, una vegada coneguts els resultats de les votacions. La sessió plenària s’ha celebrat a l’Ajuntament en presència de l’alcalde Jordi Masquef i d’Anna Morillas.
El mecanisme de funcionament i elecció està molt rodat: “A cada centre s’ha d’explicar als alumnes què és el Consell d’Infants i quines són les seves funcions. Preferiblement, els mateixos alumnes que així ho vulguin presenten la seva candidatura per formar-ne part. Un cop es tenen els candidats, aquests passen per les aules de 5è i 6è, en el cas de primària, i de 1r i 2n d’ESO, en el cas de secundària, a explicar el perquè de la seva candidatura. Posteriorment, tot l’alumnat d’aquests nivells voten la candidata o el candidat que millor els pot representar. És un exercici de pràctica democràtica a través del qual també s’introdueix el concepte de representativitat”.
El plenari del Consell d’Infants es reuneix al menys un cop anualment amb l’alcalde de la ciutat. “En aquesta trobada formal, que té lloc al Saló de Plens de l’Ajuntament”, precisa Anna Morillas, “a més de donar la benvinguda als nous consellers i acomiadar els sortints, s’aprofita per transmetre a l’alcalde algunes de les propostes consensuades. Tots volem que els nostres infants i joves siguin ciutadans demòcrates, respectuosos de les opinions dels altres, crítics i empàtics. Transmetre aquests valors és feina de tots: família, escola i administració. La democràcia s’apren entenen-la i practicant-la. Si volem un jovent demòcrata, els hem d’ensenyar a ser-ho. El Consell Ciutadà d’Infants és un exemple”, conclou orgullosa Anna Morillas.



