Informe Diari de Figueres: 10 preguntes i 10 respostes sobre la transformació ferroviària de Figueres

Data:

Què és el Consell del Comissionat per a la Transformació Ferroviària de Figueres?

Es tracta d’un grup de treball aprovat pel ple municipal de l’Ajuntament de Figueres del 7 de setembre de 2023 nascut davant els grans reptes de transformació de la ciutat sorgits amb l’aprovació definitiva del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Figueres. Presidit per l’alcalde Jordi Masquef, amb la presència de la regidora Núria Bartrolich i coordinat per l’exalcalde Joan Armangué (comissionat), el consell està format per 19 persones de reconegut prestigi i experiència en els àmbits d’infraestructures, arquitectura i urbanisme, logística, administració pública, i desenvolupament econòmic i empresarial de la comarca.

Quins son els reptes principals del comissionat?

Els principals reptes són:

  • L’Assessorament en matèria d’infraestructures ferroviàries i viàries, dels plans i projectes que se’n derivin, així com de l’anàlisi i estudi dels efectes induïts, tant en l’àmbit social, econòmic, urbanístic i de mobilitat, a Figueres i l’Alt Empordà.
  • Seguiment dels projectes i obres d’infraestructures ferroviàries i viàries, derivades de la construcció de la Variant de Figueres del tren convencional i de l’Estació intermodal Figueres-Vilafant, així com de la implantació del Corredor Mediterrani al seu pas i dels seus efectes per l’Alt Empordà.
  • Impulsar la col·laboració i coordinació amb el Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana (MITMA) i el Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya, així com dels seus organismes dependents (ADIF, RENFE, INCASOL) i d’altres ens supramunicipals.
  • Impulsar la col·laboració i coordinació amb els ajuntaments de l’àrea urbana i de la comarca.
  • Formular propostes d’actuació per a la transformació urbanística, social, econòmica i de mobilitat a les zones urbanes relacionades amb la construcció de l’Estació intermodal Figueres-Vilafant i de l’alliberament de l’actual traçat ferroviari al seu pas per la ciutat.
  • Impulsar la informació i participació ciutadana en relació als plans, projectes i obres derivats de la transformació ferroviària i dels seus efectes induïts.
  • Establir mecanismes de treball amb els Serveis Tècnics (SSTT) i diferents àrees municipals, potenciant un funcionament transversal.

Qui son els membres del comissionat?

  • JORDI MASQUEF, alcalde de Figueres.
  • NURIA BARTROLICH, regidora d’Urbanisme de l’Ajuntament de Figueres.
  • JOAN ARMANGUE, responsable del comissionat i exalcalde de Figueres.
  • JORDI AGUSTÍ VERGÈS. (Figueres, 1960). Enginyer industrial. Exdirector de l’ACA. Gerent del Consorci de la Costa Brava.
  • MANUEL ALMEIDA ADEGA. (Lleida, 1957). Enginyer tècnic. Federació d’Associacions de Barris de Figueres (FABF)
  • ANNA BARCELÓ PUIG. (Maó, 1962). Arquitecta municipal de Roses.
  • CONSOL CANTENYS ARBOLÍ. (Figueres, 1962). Senadora. Exalcaldessa de Vilafant.
  • ALBA CARRÉ COLLS. (Castelló d’Empúries, 1985). Directora General Grup Calsina Carré. Joves empresaris «Som el que creem».
  • RICARD FONT HEREU. (la Seu d’Urgell, 1971). Expresident de Ferrocarrils de la Generalitat. Director general de BIMSA.
  • JUDITH GIFREU FONT. (Figueres, 1969). Exdirectora de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. Professora titular dret administratiu (UAB). Membre de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat de Catalunya.
  • LLUÍS GRATACÓS SOLER. (Figueres, 1958). Arquitecte municipal de Vilafant.
  • PERE MACIAS ARAU. (Olot, 1956). Exconseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya. Coordinador del Pla de Rodalies de Catalunya.
  • JAVI MARTIN UCEDA. (Figueres, 1990). Geògraf. Professor Geografia urbana i ordenació del territori (UdG).
  • JUDIT MORISCOT GAZULES. (Figueres, 1979). Empresària. Directiva empresa industrial (Polígon del Pont del Príncep).
  • MANEL NADAL FARRERAS. (Girona, 1953). Exsecretari per a la Mobilitat de la Generalitat de Catalunya. Membre del Consell d’Administració de RENFE Viajeros.
  • PERE PADROSA PIERRE. (Figueres, 1965). Exdirector Gral. de Transports i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya. President del Grup Padrosa.
  • MONTSE PALMA MUÑOZ. (Figueres, 1959). Exdiputada al Congrés. Exregidora Aj. Figueres. Professora de la Facultat d’Educació i Psicologia (UdG).
  • DANA PALMADA CASTELLS. (Figueres, 1985). Arquitecta. Delegada COAC Alt Empordà.
  • VÍCTOR PUGA LÓPEZ. (Girona, 1972). Advocat. Gerent de Promoció Institucional i Contractació de Nous Productes de RENFE Viajeros. Exalcalde de l’Escala.
  • ANNA REIXACH PALAGÓS (Figueres, 1975). Empresària. Directora executiva grup de restauració.
  • MANEL TORO COLL. (Figueres, 1956). Advocat. President del Cercle Euram.
  • JAUME TORRENT GENÍS. (Figueres, 1957). Arquitecte. Excap del SSTT d’Urbanisme de la Generalitat a Girona.
  • Un membre de cada grup municipal
  • Els tècnics municipals d’Urbanisme, planejament, desenvolupament i participació ciutadana.

En què ha consistit la reunió del 28 d’octubre a l’Ajuntament?

Ha estat la primera reunió del Consell del Comissionat per a la Transformació Ferroviària, després de la seva creació en el Ple Municipal del mes de setembre, amb la presència de 27 membres, entre tècnics municipals, experts en infraestructures, logística i transports, representants de tots els grups municipals i empresariat de Figueres i comarca, l’alcalde de Figueres, el responsable del Comissionat, l’exalcalde Joan Armangué, i la regidora d’Urbanisme i Mobilitat, Núria Bartrolich.

Durant la reunió, s’ha presentat l’informe “La Figueres real. Indicadors socioeconòmics de la ciutat i la seva àrea urbana” per posar en context la segregació entre la ciutat de Figueres, que acumula les dades més desfavorables en tots els indicadors, i la resta de municipis de l’àrea urbana de Figures i la comarca, però també la situació del sector oest, que és un dels objectius de revulsiu i transformació socioeconòmica.

De què ha tractat la reunió?

En aquesta primera reunió s’ha informat i donat compte de l’estat de les reunions i tramitació dels diversos projectes amb relació a les infraestructures viàries i ferroviàries de Figueres i la seva àrea urbana:

  • La sortida de l’AP-7 Figueres Centre
  • Les noves infraestructures ferroviàries de la línia Barcelona-Portbou
  • La connexió amb Vilamalla
  • La nova estació intermodal Figueres-Vilafant
  • El desdoblament del cinturó de ronda (N-II)
  • L’allargament de la C-31
  • El traspàs de la N-II al seu pas per Figueres (Avinguda Salvador Dalí) i la Ronda Nord

Aquests projectes iniciaran la seva execució a curt termini i representaran la inversió més gran en obra pública de la història de la ciutat: més de 500 milions d’euros, en la seva major part corresponent a les inversions programades per l’Estat.

Quina és la prioritat principal actual en matèria ferroviària?

Després de les diverses reunions amb Xavier Flores, secretari general d’infraestructures del MITMA; amb la ministra de Transports Raquel Sànchez; i amb Montserrat Rallo, directora general de Planificació, Estratègia i Projectes d’ADIF, junt amb altres tècnics, la principal prioritat en matèria ferroviària són les noves infraestructures ferroviàries derivades de la Variant de Figueres de la línia de ferrocarril Barcelona-Portbou i de la nova estació intermodal Figueres-Vilafant. Són la prioritat tant del Ministeri com d’ADIF, per poder iniciar molt aviat la tramitació per a la redacció del projecte constructiu.

Què passarà ara?

En els pròxims mesos començarà la licitació del projecte constructiu de la Variant de Figueres i de l’estació intermodal Figueres Vilafant, com a projecte integral, tant en l’àmbit d’enginyeria com d’arquitectura, de tot el seu traçat que tindrà una longitud total de 13.760,65 metres, i que passa pels termes municipals de Vilamalla, El Far d’Empordà, Santa Llogaia d’Àlguema, Vilafant, Figueres, Cabanes, Vilabertran i Peralada, on enllaça amb l’actual línia fins a Portbou, que té garantit el seu futur com a trajecte ferroviari.

Es transformarà l’actual estació provisional d’alta velocitat?

Sí. El tram des de Vilamalla (per a les mercaderies) fins a l’estació Figueres Vilafant, actualment executat amb una sola via es desdoblarà per dotar-la de doble via. A uns 150 metres cap al sud de l’actual estació provisional d’alta velocitat es projectarà l’edifici de la nova estació intermodal (tren convencional i alta velocitat). El darrer tram completa el traçat ferroviari fins a connectar amb l’actual línia fins a Portbou, tot plegat inclòs en un únic projecte integral.

Quant trigarà a fer-se aquesta licitació?

La licitació del projecte constructiu de la Variant de Figueres de la línia de ferrocarril Barcelona-Portbou i de la nova estació intermodal Figueres-Vilafant es produirà, com a màxim, dins el primer trimestre de l’any 2024.

Què en diuen els protagonistes?

L’alcalde de Figueres, Jordi Masquef, ha definit la reunió del 28 d’octubre com a històrica i “el primer pas per construir un espai transversal ideològicament, tècnicament i professionalment, per conjurar-nos a tirar endavant la transformació que la ciutat necessita amb la col·laboració de tots i de totes les administracions”. Masquef ha destacat que “estem davant una oportunitat única on coincideixen tots els elements necessaris: polítics, econòmics i tècnics, per definir la Figueres dels pròxims 10 anys, i no la desaprofitarem”.

El responsable del Comissionat, l’exalcalde Joan Armangué, intenta aportar llum al debat sobre la nova estació intermodal: “La nova estació generarà una nova centralitat a Figueres i a l’àrea urbana, el 90% de la població de Figueres viu a menys de 2.000 metres de la nova estació, això suposa més centralitat que l’estació de Girona. Cal trencar la dualitat perifèria-centre, la nova estació intermodal ha de ser el pretext per transformar un dels sectors més degradats de la ciutat.”  Armangué entén que “és un repte a mig, curt i a llarg termini que s’ha de fer amb el màxim consens de tothom, el camí està emprès i hem de remar tots en la mateixa direcció. És l’oportunitat que hem d’aprofitar com a revulsiu social i econòmic pel conjunt de la població de Figueres i comarca”.

Compartir:

spot_img

Popular

Relacionats

Jo us portaria a…

El Diari de Figueres us presenta aquesta secció estiuenca a on...

Tito Vilanova, descrit per Adam Lloveras

L'endemà de l'anunci fet per la Unió Esportiva Figueres,...

Gràfiques Montserrat, impressors des de 1897

Més de 100 anys de confiança acrediten l'experiència de...

El Fòrum Gastronòmic Ciutat desembarca a Figueres i obrirà gratuïtament al gran públic

La Rambla de Figueres acollirà, el cap de setmana...