Figueres ha presentat aquest dimarts al vespre la programació de tardor de Figueres Cultura. Es tracta de la programació de Figueres Escena, el Museu de l’Empordà i la Biblioteca de setembre a desembre, un total de més de 150 activitats. L’espai escollit per a la presentació ha estat els Jardins del Convent dels Caputxins i la muralla carlina, per posar en valor aquest espai.
Figueres Escena
La temporada de setembre a desembre de Figueres Escena proposa més de cinquanta propostes escèniques i musicals programades per l’Ajuntament i entitats i privats com Els Amics de les Arts, Dagoll Dagom o Peeping Tom i Rocío Molina
Durant aquests quatre mesos es podran veure èxits teatrals com Fitzroy amb les conegudes actrius Sílvia Bel, Sara Espígul, Míriam Iscla i Natalia Sánchez; o el multipremiat monòleg de Josep Maria Miró, El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc, protagonitzat per Pere Arquillué.
Aquesta temporada també torna el gènere del teatre musical amb dues propostes: Dagoll Dagom portarà L’alegria que passa, clàssic català de Santiago Rusiñol, que serà l’últim espectacle de creació de la seva trajectòria, i el musical de petit format Els secundaris, d’Els Pirates Teatre, amb Laura Aubert i Bernat Cot.
Cal destacar que tant la funció de L’alegria que passa com de Fitzroy seran accessibles amb serveis de subtitulació, audiodescripció i reforç de so amplificat i bucle magnètic.
Com cada tardor, tampoc faltarà la cita operística a càrrec de la Fundació Òpera de Catalunya, que enguany representarà una de les obres cabdals de l’òpera romàntica francesa inspirada en el clàssic de Shakespeare: Romeu i Julieta.
Les propostes de dansa venen protagonitzades per dos grans noms dintre de l’escena europea i seran dos dels espectacles més destacats de la temporada: d’una banda, la companyia belga Peeping Tom que, programada conjuntament amb el Festival Temporada Alta, portarà el seu aplaudit i premiat espectacle Diptych: The Missing Door and The Lost Room; i de l’altra, un referent del flamenc contemporani com és la bailaora Rocío Molina, que de la mà del festival FlamenGi portarà el seu espectacle Al fondo riela (Lo Otro del Uno) al Teatre Municipal el Jardí.
Pel que fa a la música, Els Amics de les Arts presentaran al Teatre Municipal el Jardí de Figueres el seu nou disc Allà on volia, en un repertori combinat amb les cançons més conegudes del grup. En aquest escenari també tindrà lloc un tribut a Queen amb el grup Play The Game i un concert de músics de l’Empordà sota la direcció de Carles Coll.
En un format més petit, la sala La Cate acollirà la presentació del primer treball del figuerenc Daniel González, sota el nom artístic Chico Boy, i a l’Auditori Caputxins podrem escoltar un concert de bandes sonores de sèries anime, amb el grup Lumus Ensamble amb la cantant empordanesa Ariadna Colomer o un concert gratuït organitzat pel festival Schubertíada, amb la soprano Mireia Tarragó i la pianista Carmen Santamaría.
En una línia per a tots els públics, es podran veure dues companyies joves de territori gironí que posen l’accent a la preservació del medi ambient: d’una banda, la companyia de circ gironina Non Sin Tri presenta No tan sapiens, que ens parla de l’abús dels plàstics que fa la humanitat; i de l’altra la companyia banyolina Ortiga, que en una petita carpa per a 27 persones ens explicarà amb teatre d’objectes i titelles la història d’An-ki i el perill de la deforestació (per a infants a partir de 8 anys).
Per als més petits hi haurà espectacles per a diferents franges d’edats: per a la primera infància (de 0 a 5 anys) s’ha programat Sona la llum de La Curiosa; Miranius de D_Paper (recomanat a partir de 4 anys) i l’espectacle de dansa Cometa de Roser López Espinosa (recomanat a partir de 6 anys). Aquestes propostes es complementen amb les que ofereix l’entitat La Cate, el Museu de l’Empordà i la Biblioteca de Figueres.
En el llibret de la programació també es recullen les propostes d’entitats de la ciutat i privats i les de les companyies empordaneses, destacant els nous projectes de La Funcional, 30 de Febrer i Solucions Escèniques. Tampoc faltaran els Pastorets, que enguany celebren el seu centenari tornant al Teatre Municipal el Jardí amb una doble proposta: les representacions d’El primer Nadal dels pastors i un concert amb la seva orquestra.
Abonaments i inici de venda d’entrades
Per tal que el públic pugui venir a veure diferents propostes a preus molt assequibles l’Ajuntament de Figueres, una temporada més, ofereix un abonament de 5 espectacles per 60 €, a escollir entre sis espectacles, o bé el paquet excel·lent + estrella, que combina dos espectacles per 35 o 30 € segons la combinació.
Les entrades es posen a la venda aquest dijous 7 de setembre de 19 a 21h a la taquilla del Teatre Municipal el Jardí i a partir de les 19.30h al web www.figueresaescena.cat.
Museu de l’Empordà
Pel que fa al Museu de l’Empordà, el dia 12 de setembre, tancarà les seves portes per a la seva renovació, i la seva obertura parcial està prevista pel gener de l’any vinent. La Sala d’Exposicions l’Escorxador acollirà “Empordoneses 2023. Dilogies alternatives. Digues… pren la paraula!, de l’11 d’octubre al 21 de gener de 2024. La 14a edició parteix del significat de la paraula dilogia per entrar en interpretacions dobles de la realitat. La mostra convida deu artistes a portar la iniciativa temàtica, a parlar del que considerin que val la pena que sigui dit.
De setembre a novembre tindrà lloc la quarta temporada d’Històries de l’Art, cicle de cursos per aprofondir en diversos aspectes de l’art a partir d’un acostament transversal i obert a tothom. En aquests nous cursos tractarem el cinema a Catalunya, el manga i l’art d’acció i la salut.
Un altre acte important pel Museu serà la celebració del centenari del naixement de dos artistes empordanesos, Evarist Vallès i Bartomeu Masseu amb la conversa entre els historiadors de l’art Ricard Planas i Mariona Seguranyes que tindrà lloc el dia 19 d’obre a les 19 h.
Biblioteca Fages de Climent
La Biblioteca de Figueres programa, com cada temporada, activitats entorn de la lectura, la cultura i l’aprenentatge amb presentacions de llibres, que permeten als autors de trobar-se amb els lectors i donar a conèixer la seva obra, recitals poètics, activitats musicals, tallers de formació digital i exposicions de petit format.
Enguany, dos actes destacats donaran inici als clubs de lectura: d’una banda, la conferència inaugural a càrrec de l’escriptor i periodista cultural Jordi Lara, i de l’altra, l’espectacle teatral basat en l’obra Els llops, d’Àngel Guimerà, la dramatúrgia del qual ha estat a càrrec del mateix Jordi Lara.
El cicle de conferències tractarà temes com els “Sistemes alimentaris avui, reptes de futur”, on es parlarà sobre les claus dels reptes de futur sobre els sistemes alimentaris.
La figura i obra del poeta Carles Fages de Climent estarà ben representada a través d’una presentació literària i dues conferències. D’altra banda, els noms propis de la música universal i local com els de Pau Casals, Josep Quer, Camil·la Lloret, Alícia de Larrocha i Agapit Torrent seran protagonistes de conferències i presentacions. La mostra “1989: Empordà elèctric” i la conferència sobre l’òpera sobre “Romeu i Julieta” completen les accions musicals.
El divendres, 22 de setembre, a les 7 de la tarda, a l’Auditori de Caputxins, tindrà lloc un acte públic de donació de la biblioteca vitivinícola d’Eduard Puig Vayreda, amb la participació de Josep Roca, sommelier del Celler de Can Roca; Oriol Puig, fill de l’enòleg; Nati Vilanova, directora de la Biblioteca i Jordi Masquef, alcalde de Figueres.
La tardor tindrà un apartat destacat del manga i l’anime, amb xerrades sobre aquests gèneres i amb una secció renovada de còmics manga, amb especial atenció als títols en català.
Com sempre, la Biblioteca proposa una programació d’Hores del Conte adreçades a famílies amb infants per tal que gaudeixin d’un munt de contes explicats per a professionals del sector que els faran emocionar i estimar la lectura. En les propostes adreçades a menors de 3 anys, les propostes inclouen cançons i ballmanetes per fer gaudir dels contes els més petits de la casa.
Cicle d’activitats conjuntes “Una tardor de Manga i Anime”
El manga i l’anime seran els protagonistes del cicle d’activitats en el que hi participen tots els equipaments de l’àrea de cultura i que enguany porta el nom de “Una tardor de Manga i Anime”. Es realitzaran diferents activitats com xerrades, tallers, música i un joc lúdic sobre aquests gèneres.
Cliqueu aquí per consultar la programació de Figueres Cultura per aquesta tardor
L’espai escollit per a la presentació ha estat els Jardins del Convent dels Caputxins i la muralla carlina, per posar en valor aquest espai