Figueres obrirà les portes de la Casa Natal de Salvador Dalí el 20 d’octubre

Data:

La Casa Natal Salvador Dalí, un projecte impulsat per l’Ajuntament de Figueres amb la col·laboració de la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya i la Unió Europea, obrirà les portes al públic, després de 30 anys d’iniciar-ne els primers tràmits, amb un projecte d’experiència sensorial per descobrir la figura polièdrica i la vida de Salvador Dalí des de la seva infantesa a la ciutat de Figueres fins al final dels seus dies.

Un projecte de ciutat

L’obertura de la Casa Natal Salvador Dalí es farà realitat el proper dia 20 d’octubre. Així ho ha anunciat Jordi Masquef, alcalde de Figueres, acompanyat dels exalcaldes de la ciutat Marià Lorca (1983 – 1995), Joan Armangué (1995 – 2007), Santi Vila (2007 – 2012), Marta Felip (2013 – 2018) i Agnès Lladó (2019 – 2023), per escenificar la transversalitat i magnitud d’aquest projecte de ciutat i reconèixer i agrair a tots els qui ho han fet possible.

La data s’ha fet pública avui en un acte que ha comptat amb els parlaments de l’alcalde de Figueres, Jordi Masquef, així com de Mariona Seguranyes, regidora de Cultura, Patrimoni i Turisme Cultural; i Eduard Bech, director del Museu de l’Empordà i Casa Natal Salvador Dalí.

Les obres de rehabilitació de la Casa Natal de l’artista empordanès van començar fa quasi quatre anys, amb les obres iniciades el setembre del 2019. No obstant això, les gestions per convertir aquest espai en un equipament obert al públic van començar molts anys abans, l’any 1995, amb l’adquisició d’una botiga i una part de l’entresol. Des d’aleshores, s’han realitzat diverses fases de conceptualització del projecte i execució d’obres per convertir l’edifici en un espai cultural dedicat a la figura de Dalí.

El director del Museu de l’Empordà, Eduard Bech, ha fet un agraïment als diferents professionals que han participat en aquest projecte de ciutat i ha destacat que “no hi ha cap lloc al món que expliqui la persona i el personatge de Dalí, d’aquí la necessitat d’explicar On tot va començar i De Figueres al món, que són els claims del projecte”.

La regidora de Cultura, Mariona Seguranyes ha ressaltat que “l’obertura de la Casa Natal és un homenatge de la ciutat de Figueres cap a Dalí i alhora un reconeixement pel llegat que l’artista va deixar al Teatre Museu-Dalí”.

Per la seva banda, l’alcalde de Figueres, Jordi Masquef, ha explicat que “el resultat d’aquest projecte és fruit de l’esforç de diferents governs que han treballat sota un denominador comú que és l’estima per a la ciutat i per fer realitat aquest projecte després de més de 30 anys”.

Històric d’un projecte de ciutat

L’any 1995 l’Ajuntament de Figueres, amb l’aleshores alcalde, Marià Lorca, va comprar la botiga Tamaris –que havia estat la notaria del pare– i part de l’entresol de a casa del carrer Monturiol. Sis anys més tard, el 2001, amb Joan Armangué al capdavant del consistori, es van adquirir les parts que faltaven de la planta baixa i l’entresol, tot el primer i el segon pis. Entre el 2005 i el 2006 es va rehabilitar la façana com a pas previ per condicionar l’edifici als futurs usos. Durant el mandat de l’alcalde de Santi Vila, el Ministeri de Vivenda va fer una aportació de 250.000 € per a la primera fase del projecte. L’octubre de 2018, l’alcaldessa Marta Felip va aconseguir la primera subvenció pública d’aquest equipament, 500.000 € de la Diputació de Girona, que van permetre iniciar les obres de rehabilitació de l’edifici i es va iniciar la sol·licitud del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea d’1,4 M €, que permetria la segona fase de les obres de rehabilitació. El febrer del 2019, l’alcalde Jordi Masquef va anunciar l’atorgament d’aquesta subvenció i l’inici de les obres el setembre d’aquell mateix any. El 2022, amb l’alcaldessa Agnès Lladó, es va acabar la primera fase d’obres i es va adjudicar la segona.

Aquest 2023 s’han dut a terme l’execució de les obres del projecte museogràfic i les licitacions dels serveis per obrir al públic la Casa Natal Salvador Dalí.

Durant gairebé 30 anys, doncs, el successius ajuntaments han anat fent passos, amb una inversió total entre la Fase I i la Fase II d’1,9 M€ en total, per aconseguir incorporar l’equipament a la ciutat i convertir-lo en un nou espai cultural i punt d’atracció turística.

El Dalí íntim i el Dalí espectacle (“On tot va començar”)

La Casa Natal Salvador Dalí esdevé el primer equipament cultural d’iniciativa pública que permetrà mostrar la figura del geni des dels seus inicis, i des del vessant més personal i íntim; i alhora contextualitzar la Figueres de principis del s. XX. La Casa complementa així la visita als espais dalinians, on s’exposa bona part de l’obra del pintor empordanès.

La transcendència dels primers anys de vida familiar en la personalitat de Dalí està àmpliament documentada, i aquesta personalitat està completament lligada al seu art, com queda explicat durant la visita, que permet aprofundir en els lligams familiars del geni: la conflictiva relació amb el pare, que l’acabarà desheretant i expulsant de casa; amb la mare, Felipa Domènech, que moriria quan Dalí tenia només 16 anys; amb la seva germana Anna Maria, quatre anys menor que ell, amb qui mantindria una estreta relació fins el 1929, any en què Dalí coneix a Gala.

Una part de l’exposició mostrarà la vida més privada del geni (la seva família, el veïnatge, la formació a Madrid i el seu amor per la Gala) i una altra part, se centrarà en la seva vida pública i mediàtica (les nombroses performances, el treball amb Hitchock i Walt Disney, la seva relació amb els mitjans de comunicació, etc.).

La redacció del projecte museogràfic ha anat a càrrec de la UTE Transversal Varis arquitectes, encapçalada per Dani Freixes. S’ha concebut com una oportunitat per entendre millor i experimentar Dalí a partir de múltiples facetes: personal, artística, d’escriptor, de pensador, de ‘performer’ i d’amant de la ciència.

El fil conductor de la visita a la Casa Natal, d’una hora de duració, serà un diàleg interior entre dues veus, que acompanyarà el visitant a través d’una audioguia a 4 idiomes (català, castellà, anglès i francès). D’una banda, la veu del mateix Dalí, format per fragments dels seus pensaments, escrits, cites, entrevistes i declaracions.

De l’altra, hi haurà una veu narradora. Per acompanyar la veu de Dalí i facilitar els requeriments d’idiomes, circulació, mobilitat i orientació dins del centre, hi haurà una locució que guiarà el visitant al llarg del recorregut, i alhora permetrà la interpel·lació amb el visitant provocant la seva curiositat o complicitat i, sobretot, ajudarà a explicar allò que Dalí no pot explicar en primera persona, o tot allò que altres diuen d’ell.

Es podran visitar les diferents plantes, essent l’entresol la que conserva alguns dels espais

més emblemàtics de la infància de Dalí. Entre ells, l’habitació on va néixer.

El documental “Quan tot va començar” d’Alba Cros ressegueix el procés de rehabilitació de la Casa Natal

La directora de cinema Alba Cros ha estat l’encarregada de filmar un documental que permet resseguir el complex procés de conceptualització i producció del projecte de la Casa Natal Salvador Dalí. La peça audiovisual mostra entrevistes als diferents professionals que han participat en el projecte. El documental s’estrenarà en el marc dels actes d’inauguració de la Casa Natal Salvador Dalí.

Portes obertes als figuerencs

El cap de setmana de la inauguració (21 i 22 d’octubre), serà de portes obertes pels figuerencs i figuerenques, amb reserva prèvia. Després, amb l’equipament obert al públic l’entrada a l’espai tindrà un cost de 12 euros, amb entrada reduïda per a grups escolars, menors de 18 anys i persones jubilades. Es farà en grups d’un màxim de vuit persones.

Compartir:

spot_img

Popular

Relacionats

Oriol Font i Esther López guanyen el 38è Open de Fires de tennis

Les instal•lacions del Club Tennis Figueres han acollit dissabte 20 de...

La Ciutat de Barcelona dedicarà uns jardins a la figuerenca Montserrat Minobis

La Ponència del Nomenclàtor de l’Ajuntament de Barcelona, reunida...

La UE Figueres es queixa d’haver estat exclosa de la Copa del Rei 2024/2025

La Junta Directiva de la Unió Esportiva Figueres es...

Figueres canvia el model d’algunes fonts per evitar-ne usos incívics

L’Ajuntament de Figueres ha procedit, a partir d’aquest divendres...