“Família i històries figuerenques”, de Jordi Bonaterra Vayreda. Els Bonaterra.

Data:

Jordi Bonaterra Vayreda, després de desciure’ns Ca’n Noguer i les nissagues Vayreda i Matas, es fixa en els Bonaterra. Els primers Bonaterra que esmenta l’autor del llibre són Narciso Bonaterra (nascut el 1821) i la seva dona Caterina Aiguasvivas (nascuda el 1831) que van decidir que el seu fill Rafel nasqués a Banyuls el 1852.

Rafel Bonaterra

“D’aquests rebesavis no en sé gairebé res -escriu Jordi Bonaterra- malgrat tenir dos esplèndids retrats d’en Gimferrer (notable pintor espacialitzat en retrats)”. Rafel Bonaterra tenia la ferreteria al carrer Peralada, més tard es va traslladar a la Rambla. “M’han quedat moltes preguntes al tinter de la vida i miracles del Rafel Bonaterra: quin greu no tenir el meu pare o l’avi à mà!”, es lamenta Jordi Bonaterra Vayreda en el llibre.

Louis Bonaterra

“Els besavis van tenir dos fills, el meu avi Josep i el seu germà petit Louis. Aquest (1890-1952) també es va educar a França. Es va formar musicalment amb mestres com Vidiella, Granados i Predell a Barcelona, Passolas i Monturiol a Figueres i la Schola Cantorum a París, on va treballar la composició”. Jordi Bonaterra Vayreda escriu que Louis Bonaterra i els germans Pitxot van formar el Trio Hispania. “Durant els anys vint van actuar en diverses ciutats d’Europa. Louis Bonaterra va alternar més tard la música clàssica amb una orquestra. “Fent temporada a Sant Jean les Pins, va conèixer la Berta, vídua d’un propietari de Borgonya, i es casà amb ella”. Segons Jordi Bonaterra, els darrers anys de la vida de Louis els va passar a Saint Romain, al Château de Puligny-Montrachet.

Josep Bonaterra

“Josep Bonaterra (1884-1958) era un tipus llargarut, de paraula ronca, d’una elegància desllorigada, un “salonard” ple d’enginy i d’estirabots humorístics a qui els artistes solien escoltar com si fos l’oracle mofeta, càustic de Figueres”. Arribat de nou a Figueres, Josep Bonaterra, molt aficionat a la bicicleta, va ser un dels promotors del velòdrom a prop de l’estació. Va fundar, junt amb altres companys, l’Esport Club Empordanès sent també nomenat president de la Unió Esportiva Figueres. Josep Bonaterra, avi de Jordi Bonaterra Vayreda i regidor durant un temps a l’ajuntament, es va relacionar molt amb Joaquim Cusi, “amb qui va compartir consistori, amb en Pujulà d’alcalde”.

En un capítol posterior, Jordi Bonaterra Vayreda parla dels seus pares, amb tots els detalls i records que en pot aportar un fill agraït.

Compartir:

spot_img

Popular

Relacionats

Escolliu amb el Diari de Figueres el cartell més popular de la història de les Fires

El Diari de Figueres us proposa fer "like" en...

Senyores i senyors: Amb tots vostès Dani Torrent, creador del cartell de Fires!

Figuerenc d’adopció des dels quatre anys, Dani Torrent explica...

El pou de l’esperança

FISERSA ha començat els treballs de perforació d’un nou...

Carles Mauné Alay, #OrgulldeFigueres

Per Montserrat Mauné, presidenta del Foment de la Sardana...