En què s’ha inspirat l’isotip de la Casa Natal de Salvador Dalí?

Data:

El Diari de Figueres vol aportar-vos la resposta a una pregunta que ens han fet arribar molts figuerencs: Què vol dir el logo de la Casa Natal de Salvador Dalí? La imatge que hi apareix, en què es va inspirar? Aquesta realització gràfica d’Alex Gifreu va ser minuciosament estudiada pel seu autor, que n’aporta les explicacions que nosaltres recollim a continuació.

L’isotip, la resposta a totes les preguntes

L’isotip es refereix a la parta simbòlica o icònica de les marques. En branding, es parla d’isotip quan reconeixem la marca sense necessitat d’acompanyar-la de cap text. Etimològicament iso– significa igual, és a dir, intentem equiparar la icona amb algun aspecte de la realitat, en aquest cas, el terra original de l’època en què Salvador Dalí va viure a la casa del carrer de Narcís Monturiol 6 de Figueres, format per mosaics hidràulics amb diferents composicons i colors. L’isotip és exclusivament un símbol i, a més, comprensible per les seves pròpies característiques.

L’isotip és el símbol principal de la identificació visual de la marca CNSD (Casa Natal de Salvador Dalí). El punt de partida per construir el símbol és el mosaic hidràulic que trobem al terra de la CNSD. Mitjançant una rotació de 45º, els caràcters que composen el nom de l’equipament —C, A, S, N, T, L, V, D, O, R, Í— es creen composicions tipogràfiques que ens remeten directament al terra de la CNSD. Aquests caràcters formen part de la tipografia preferida de Salvador Dalí, la Bodoni Old Style.

Millor no parlar de logotip

L’autor de la imatge gràfica de la CSND Alex Gifreu precisa que “el terme logotip, tot i ser el més comú, es sol utilitzar malament, ja que sovint és confós amb termes com marca o imagotip. Realment, només seria apropiat parlar de logotip quan ens referim a formacions de paraules. Logotip vol dir paraula. Per tant, no són logotips tots aquells elements identificatius formats per símbols o icones acompanyant el text. Són logotips només aquells que estiguin formats exclusivament per caràcters tipogràfics”.

Compartir:

spot_img

Popular

Relacionats

Les coses d’en Xavi Jiménez. Encarant el 50è aniversari del Museu Dalí

Aviat es celebraran els 50 anys de l'obertura del...

Oriol Font i Esther López guanyen el 38è Open de Fires de tennis

Les instal•lacions del Club Tennis Figueres han acollit dissabte 20 de...

La Ciutat de Barcelona dedicarà uns jardins a la figuerenca Montserrat Minobis

La Ponència del Nomenclàtor de l’Ajuntament de Barcelona, reunida...

La UE Figueres es queixa d’haver estat exclosa de la Copa del Rei 2024/2025

La Junta Directiva de la Unió Esportiva Figueres es...