El dia que Montserrat Minobis, Carme Guasch, Montserrat Vayreda, Mariona Fortunet i Carme Trèmols van defensar el feminisme a Vida Parroquial

Data:

El Diari de Figueres us oferirà demà el segon capítol de “Diàlegs sobre Montserrat Minobis”, une sèrie de videos protagonitzats per Maria del Carme, a on la germana de la periodista traspassada l’any 2019 visita llocs i persones que van formar part de la vida de la Montserrat. En el primer capítol, Maria del Carme Minobis va retrobar-se amb Rosalina Carreras, companya seva i de la Montserrat als anys 60 a Ràdio Popular de Figueres, l’antiga seu de la qual van tornar a trepitjar per primera vegada després de dècades.

En el segon ens fixarem en la Cate, l’antic Patronat de la Catequística, a on va viure dels anys 40 als 60 la família Minobis Puntonet i a on la Montserrat es va aficionar al teatre, al bàsquet, a l’escoltisme… A la Cate va néixer també Ràdio Popular, on ella va treballar durant deu anys fins que va marxar a Barcelona.

Avui, com a preàmbul, volem compartir amb vosaltres dues fotos d’aquella època de la Montserrat Minobis activa en l’escoltisme, sempre a través de la Cate. Us proposem que demà no us perdeu el segon capítol a on algú ben coneixedor de la Cate rebrà la Maria del Carme per recordar junts moltes persones, fets i llocs que van passar entre les quatre parets d’aquesta entitat tan figuerenca i familiar per a molts.

Però avui volem posar l’accent en el feminisme de la Minobis. Que la Montserrat defensava la igualtat dels homes i les dones, els drets d’aquestes… això ho sap tothom. Però el que impressiona avui és que ho fes el 1969 des de les pàgines de Vida Parroquial, publicació local dirigida per mossèn Manuel Pont i Bosch, director també de Ràdio Popular de Figueres.

Tenim el plaer de compartir avui amb vosaltres l’article signat per Montserrat Minobis al Vida Parroquial del Nadal de 1969 a on condueix una taula rodona sobre el feminisme a on van participar les escriptores Montserrat Vayreda i Carme Guasch, la professora de dansa Carme Trèmols, la corresponsal de “Los Sitios” Rosalina Carreras, l’“administrativa i mare de família” Núria Trias, la directora del Ramon Reig Mariona Fortunet i la mestra Anna Pairà.

“Ha superat la dona empordanesa el temps en què solament es considerava la dona capacitada pel matrimoni i per portar fills al mon?” es demana Montserrat Minobis abans de donar la paraula a les seves convidades. “S’ha integrat totalment la dona figuerenca a les exigències del temps en què vivim? Participa dels problemes de la ciutat? Viu els problemes socials? Participa en la renovació de l’Església? Sap defensar els seus drets?” Més clar impossible. Diari de Figueres comparteix aquest article taula rodona de quatre pàgines amb tots vosaltres i li agraeix la troballa a Ricard Sayeras, president de la Cate.

No us perdeu demà el segon lliurament de “Diàlegs sobre Montserrat Minobis”.

Compartir:

spot_img

Popular

Relacionats

Jo us portaria a…

El Diari de Figueres us presenta aquesta secció estiuenca a on...

Tito Vilanova, descrit per Adam Lloveras

L'endemà de l'anunci fet per la Unió Esportiva Figueres,...

Gràfiques Montserrat, impressors des de 1897

Més de 100 anys de confiança acrediten l'experiència de...

El Fòrum Gastronòmic Ciutat desembarca a Figueres i obrirà gratuïtament al gran públic

La Rambla de Figueres acollirà, el cap de setmana...