El carrer Monturiol, el “carrer dels genis”, per Josep Maria Bernils

Data:

Una foto, una història

Josep Maria Bernils

Situat a la falda de l’antiga muralla medieval de Figueres, el carrer de Monturiol porta aquest nom des de l’any 1891. A partir del segle XVIII va acollir un conjunt d’immobles de gent benestant de la ciutat. Avui és un dels carrers més importants del centre comercial. Al número 6 s’ubica la Casa Natal de Salvador Dalí, el nou espai museístic que s’inaugura el divendres 20 d’octubre.

Al carrer de Monturiol se l’ha conegut com “el carrer dels genis” perquè en ell hi van néixer l’inventor del submarí, Narcís Monturiol (1819-1885), el pintor Salvador Dalí (1904-1989) i el poeta i escriptor Carles Fages de Climent (1902-1968), a més de residir-hi el farmacèutic Alexandre Deulofeu (1903- 1978), conegut per haver formulat la Teoria de la Matemàtica de la Història. I haver predit que abans del 2029, Catalunya serà un estat independent.

Precisament, el poeta va ser l’inspirador del nom del “carrer dels genis” quan va escriure, als anys 50, aquest epigrama:

El carrer dels genis

Al carrer de Monturiol,

l’inventor del submarí,

jo i en Salvador Dalí

–tres genis-, hem vist el sol.

L’escriptor Josep Pla va precisar que si bé la casa Fages –al baixos de la qual hi ha una pizzeria i al seu damunt s’hi està construint un hotel d’alt nivell- té la seva entrada pel carrer dels Enginyers, Fages havia nascut en una habitació que donava al carrer Monturiol.

Com dèiem, aquests tres personatges de Figueres van néixer i viure envoltats d’edificis nobles, alguns dels quals encara es mantenen dempeus, dissenyats pels arquitectes més prestigiosos de la ciutat durant els segles XIX i XX (Josep Azemar, Ricard Giralt, Josep Roca i Bros i Pelayo Martínez). També hi va néixer una històrica entitat bancària, la Banca Perxas, i acull la seu d’una veterana entitat recreativa, el Cercle Sport. Tot plegat, deu marcar.

Certament, és difícil trobar tant de talent junt en un mateix carrer. Per si tot això fos poc, també hi va néixer el músic Albert Cotó (1852-1906), la poetessa Enriqueta Paler (1842-1927) i el pianista Enric Monturiol (1876-1951), tots ells ciutadans de reconeguda trajectòria i els dos primers amb carrers propis dins del nomenclàtor de la ciutat. El músic Jaume Cristau, que va néixer el 1940, ho va fer en uns baixos del mateix carrer que després de la Guerra Civil va servir d’hospital en quedar mig enderrocat, a causa dels bombardejos, el que estava situat al carrer Nou (actual plaça de la Font Lluminosa).

Finalment, i per quadrar el cercle, al carrer Monturiol també hi vivia la senyora Úrsula Matas, que havia nascut a Buenos Aires i era filla d’uns acabalats figuerencs, la qual estiuejant a Argentona va conèixer l’escriptor Eugeni d’Ors i fou la musa inspiradora de la seva obra més coneguda, “La Ben Plantada”, segons assegura l’escriptor Joan Ferrerós. Per tot plegat, mai més ben dit, que el carrer de Monturiol és el carrer dels genis…

Compartir:

spot_img

Popular

Relacionats

A París inauguraven els Jocs i a Figueres ballàvem sardanes

Organitzada pel Foment de la Sardana Pep Ventura, amb...

Jo us portaria a…

El Diari de Figueres us presenta aquesta secció estiuenca a on...

Tito Vilanova, descrit per Adam Lloveras

L'endemà de l'anunci fet per la Unió Esportiva Figueres,...

Gràfiques Montserrat, impressors des de 1897

Més de 100 anys de confiança acrediten l'experiència de...