Daniel Lleixà: “Jo vaig ser la mosca emprenyadora del Grup 69”

Data:

“Una pintura és una provocació”, ens diu Daniel Lleixà a l’entrevista que li hem fet al seu estudi a Parets d’Empordà. “Una provocació… de bon rotllo, eh?”, afegeix de seguida el pintor, neguitejat per si algú hagués interpretat malament la seva frase. El Daniel Lleixà humà és això: Un motor d’amabilitat i simpatia, les bateries del qual no s’esgoten mai. El Lleixà pintor és atípic: Allà a on tots els artistes diuen esverats “No toquis el quadre!”, ell t’agraeix que posis el dit damunt l’etiqueta, cromo, clau o dibuix que ha enganxat al mig de la seva tela. Sí, sí, de veritat. La historiadora de l’Art i regidora de Cultura de l’Ajuntament de Figueres Mariona Seguranyes presentarà el 12 de juny al Museu de l’Empordà el llibre que ha dedicat a Lleixà un altre historiador de l’Art, Francesc Miralles. “Daniel Lleixà, tòrcul i creativitat”, editat, entre d’altres, per l’Ajuntament de Garrigàs, i dissenyat pel fotògraf Roger Lleixà que, com el pare, supedita el treball a passar-s’ho bé fent la feina. Us presentem la primera part d’aquesta entrevista en dos lliuraments. Demà difondrem la segona. Bengintus a Parets. Benvinguts a l’Espai Lleixà. Benvinguts al món creatiu d’un dels nostres millors pintors.

Daniel Lleixà deia el 2022, amb motiu de l’exposició a l’Escala dedicada a Ramon Pujolboira (1949-2019) que «el Grup 69 ens ha marcat i la història dirà que hem deixat un bon pòsit; en el món creatiu això és important». Josep Ministral (1945), Lluís Roura (1943), Daniel Lleixà (1949), Ricard Ansón (1943) i el desaparegut Ramon Pujolboira van constituir el 1984 el Grup 69, La seva obra col.lectiva més famosa és el mural Cinc visions del paisatge empordanès, que es pot admirar actualment a la plaça Vila d’Ordis en versió ceràmica, perquè aguanti el pas dels anys. El van voler dedicar a Dalí i aquest, tornant de l’hospital després d’haver-se cremat a Púbol, va demanar a Pitxot que fes aturar el Cadillac per veure l’obra en fase de producció. Cada artista hi va aportar un element: Roura, la plana de l’Empordà; Ansón, el castell de Quermançó; Ministral, l’olivera; Lleixà, el núvol, i Pujolboira, la bicicleta davant del pou. Els cinc pintors no hi eren quan va passar Dalí. Els havien advertit que segurament el mestre hi aniria però no en van fer gaire cas. Avui, Daniel Lleixà ens parla del Grup 69 des des seu estudi a Parets d’Empordà.

El vespre que els pintors del Grup 69 es van perdre la visita de Salvador Dalí al seu treball col.lectiu

Daniel Lleixà Borràs ens explica a la segona part de la seva entrevista al Diari de Figueres que per allà l’any 1984 els cinc artistes del Grup 69 van fer el seu primer treball mural col·lectiu i que el van voler dedicar a Salvador Dalí. Arribat a les orelles del mestre, aquest va voler aturar-s’hi per admirar-lo des del seu Cadillac el dia que va tornar a casa des de l’hospital. Antoni Pitxot havia advertit els artistes que això podria passar. Per incredulitat o per falta de seguiment minuciós, els cinc pintors es van perdre la visita de Dalí, que no va sortir de la limusina. No va ser el cas de l’excel·lent fotoperiodista Miquel Ruiz Avilés, que va immortalitzar el moment. I nosaltres el compartim ara amb els nostres lectors i espectadors.

Compartir:

spot_img

Popular

Relacionats

El Museu de l’Empordà inaugura l’exposició col·lectiva “Llar eterna” en la 15a edició d’Empordoneses

El Museu de l'Empordà i l’Ajuntament de Figueres organitzen,...

Aquest cap de setmana teniu una cita amb el Fòrum Gastronòmic Ciutat

Figueres acull aquest cap de setmana el Fòrum Gastronòmic Ciutat, esdeveniment...

Dues propostes a Figueres per a les Jornades Europees de Patrimoni

En el marc de les Jornades Europees de Patrimoni...

Agenda esportiva del cap de setmana del 5 i 6 d’octubre

Aquest cap de setmana, les activitats esportives més rellevants...