Aigua regenerada de Figueres cap a Pont de Molins = Millora del cabdal de la Muga = Aigua per a pous i mines

Data:

Aquesta seria la fórmula matemàtica que podria substituir un enunciat convencional per a aquesta informació. El projecte que durà a terme l’Ajuntament de Figueres, que ha estat preparant des del desembre a través de FISERSA amb l’Agència Catalana de l’Aigua, passa per derivar l’aigua regenerada de l’Estació Depuradora de Figueres fins a la resclosa de Pont de Molins (sota el Molí d’en Jordà) a través d’una canonada de 8,5 km, de nova construcció, amb dos punts de lliurament d’aigua, per sobre i per sota de l’assut. Aquest projecte, que es preveu que entri en funcionament aquest l’estiu, prioritzarà utilitzar l’efluent d’aigua regenerada de Figueres per aportar els cabals de manteniment de la Muga per sota de les captacions d’abastament, a la part inferior de la resclosa, evitant o reduint la necessitat de desembassar aigua per aquest propòsit. Però també comptarà amb una canonada, que en cas de necessitat, podria lliurar aigua regenerada a la part superior de l’assut o resclosa de Pont de Molins, que és el punt de captació d’aigua del canal de reg del marge esquerra, des d’on es transporta l’aigua a l’estació de tractament d’aigua del Consorci Costa Brava Girona del Consorci Costa Brava Girona, i es pot també captar aigua per Figueres. 

Avui, l’aigua de boca de la ciutat de Figueres, prové exclusivament de l’Embassament de Darnius-Boadella, que es troba a l’11% de la seva capacitat, des d’una canonada situada al peu de la persa, es transporta l’aigua fins a l’ETAP de Figueres (Estació de Tractament d’Aigua Potable) per a la seva distribució a les llars de la ciutat. Els usos municipals, com la neteja viària o el reg autoritzat, des del passat mes de maig es fa emprant aigua freàtica de la mina del Parc de les Aigües i d’una mina pluvial de la Ronda Sud. En paral·lel, des de l’Ajuntament de Figueres i FISERSA es treballen altres mesures proactives per fer front a la sequera, com és la recuperació de pous d’aigua abandonats en diversos punts de la ciutat, la distribució de kits d’estalvi d’aigua domèstic, o la reducció de la pressió de l’aigua, a banda de les mesures sancionadores per l’excés de consum.

Malgrat que aquesta solució es porti a terme d’urgencia en l’actual situació d’emergència extrema per sequera, es planteja que en situació de normalitat es continuï amb aquesta reutilització de l’aigua regenerada de l’EDAR de Figueres, com a mesura per mantenir el cabal del riu, i els pous, creant així fonts estables i alternatives d’aigua per no dependre únicament de l’embassament de Darnius-Boadella per a l’abastament d’aigua a la ciutat de Figueres. Aquest projecte seria ampliable en un futur fins a la resclosa de Vilanova de la Muga.

L’alcalde Jordi Masquef destaca que “la tasca ingent que s’està portant a terme des de FISERSA en la cerca proactiva de solucions presents i futures en la gestió de l’aigua i la sequera.” “És important actuar amb celeritat davant la urgència, però també ho és fer-ho amb estratègia i planificació a mitjà i a llarg termini, amb mesures i projectes que es mantinguin en el temps per ser més eficients, cercar i generar els nostres propis recursos. Si fa 10-15 anys s’haguessin tirat endavant projectes com aquest que anunciem avui, i s’hagués iniciat una mentalització sobre la reutilització de l’aigua regenerada, avui estaríem molt millor per fer front a l’emergència”.

La regeneració és un procés que restaura completament l’aigua amb totes les garanties, i la tecnologia permet regenerar-la infinitament, amb un cost econòmic i d’energia molt inferior a la d’altres opcions com la dessalinització. Per poder retornar al riu aquesta aigua regenerada que surt de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals de Figueres (EDAR), cal un exhaustiu tractament i controls de la qualitat de l’aiguaper part de l’ACA, que és qui autoritza l’ús i els m3 anuals que es poden utilitzar per a aquesta finalitat. Actualment, el cabal de sortida de la planta Depuradora de Figueres és de 3.500.000 m3/any, que actualment s’aboquen al rec del Mal Pas, dels quals l’ACA autoritza a reutilitzar-ne 5.000 m3/any.

Figueres va ser la primera ciutat de més de 20.000 habitants a entrar en emergència per sequera a Catalunya el passat mes de setembre, i en tot moment ha mantingut el consum per dia i habitant per sota del límit permès, que actualment és de 200 litres. 

Compartir:

spot_img

Popular

Relacionats

Els sardanistes han recordat Carles Mauné Alay

La llarga setmana de revetlles ha començat a Figueres...

Les Coses d’en Xavi Jiménez: Una mica de castell i una mica de comerç

En Xavier Jiménez Santamaria continúa buscant i posant tots...

Voleu veure l’interior de l’edifici Rhodes? Veniu, seguiu-nos.

L'arquitecte municipal Joan Falgueras explicava fa tot just unes...

Acte de cloenda del curs UNED sènior a Figueres

Ahir, dimecres 19 de juny, l'alcalde Jordi Masquef i la regidora Anna...