Ahir, 3 de desembre, va tenir lloc a l’Auditori Oriol Bohigas de l’Ateneu Barcelonès l’acte institucional de cloenda de l’Any Montserrat Vayreda, que va comptar amb la presència de la consellera de Cultura, Sònia Hernández; de la presidenta de l’Ateneu Barcelonès, Isona Passola, i de la comissària de l’Any, filòloga i professora i especialista en Vayreda, la figuerenca Anna Maria Velaz Sicart. L’Ajuntament de Figueres va estar representat pel tinent d’alcalde Josep Maria Bernils. El regidor Alfons Martínez Puig, familiar de Montserrat Vayreda, i la directora de la biblioteca Fages de Climent Nati Vilanova, van estar presents també en aquest acte de cloenda.
La consellera de Cultura, Sònia Hernández Almodóvar, va destacar que l’Any Vayreda va servir per constatar que “som davant una poeta nacional de primer ordre” i espera que serveixi per obrir “una nova etapa per gaudir del llegat literari i humà” de Vayreda. “Llegida i estimada des de sempre a la seva ciutat i a la seva terra, a Figueres i a l’Empordà, era un deure de país reivindicar-la i projectar-la més enllà de les terres gironines”, va subratllar Hernández. La consellera de Cultura també va agrair “la feina activa, constant i generosa” de la comissària de la commemoració, Anna Maria Velaz, gràcies a la qual s’ha tornat a situar la poeta “en l’actualitat del sistema literari català”.
L’acte va ser presentat per la periodista Carlota Rubio i, entre d’altres, també va comptar amb la presència de la il·lustradora Pilarín Bayés, el pare de la qual era cosí de Vayreda. Durant la seva intervenció es va projectar un dibuix fet per Pilarín Bayés, de Montserrat Vayreda. A banda de la ninotaire, hi va haver a l’auditori una destacada presència de familiars de l’escriptora.
La presidenta de l’Ateneu, Isona Passola, i la degana de la Institució de les Lletres Catalanes, Maria Mercè Roca, van destacar la recuperació del paper de Vayreda en el sistema literari català arran de la commemoració. En una taula rodona moderada pel poeta i músic Jaume Coll Mariné, les escriptores Lluïsa Julià i Sílvia Soler, i la comissària de l’any, Anna Maria Velaz van parlar de les relacions literàries de sororitat entre Maria Àngels Anglada, Carme Guasch i Montserrat Vayreda.
Amb la tria de poemes de Montserrat Vayreda que van llegir Raquel Santanera i Ismael J. Sempere es va posar en evidència la baula entre les generacions poètiques i la seva admiració cap a la poeta empordanesa.
Un cop acabada la lectura, es va poder seguir la valoració de l’Any de la mà d’Anna Maria Velaz, comissària d’aquesta commemoració, que va assenyalar les fites claus de l’efemèride i l’acompliment dels objectius marcats inicialment per la Institució d eles Lletres Catalanes.
Abans de tancar l’acte, va tenir lloc una interpretació de cançons amb lletra de Montserrat Vayreda i música de Quim Solé -a la veu i guitarra-, amb la cantant Laura Duran.
L’inici oficial de l’Any Vayreda va tenir lloc el 14 de febrer a l’Auditori Caputxins de Figueres, ciutat on va viure gran part de la seva vida i que la va nomenar filla predilecta l’any 2006. Els mesos de març i abril es van celebrar tot un seguit de cicles i exposicions a la Biblioteca Carles Fages de Climent, de Figueres, dipositària de part de la seva obra escrita i dels llibres de la seva biblioteca personal dedicats pels autors a la poeta. El 12 de novembre a la Universitat de Girona, l’obra i trajectòria de Montserrat Vayreda va ser, per primer cop, motiu d’estudi en una jornada acadèmica en ocasió de la commemoració, organitzada per la Càtedra de Patrimoni Maria Àngels Anglada – Carles Fages de Climent. “Montserrat Vayreda: Somio obrir camins entenedors” és una exposició concebuda especialment per a la commemoració, que fins a dia d’avui s’ha pogut veure a una vintena de biblioteques i d’entitats culturals d’arreu de Catalunya.