El centre històric de Figueres és especialment ric en places, concatenades per carrers de vianants, que constitueixen el tramat de la seva urbanitat. Així s’entenen els recorreguts de la Plaça de Salvador Dalí, carrer de Sant Pere; la plaça de l’Església, la Plaça de l’Ajuntament; carrer Portella; La Rambla; Plaça de la Palmera; etc. Tot i això, aquesta xarxa d’urbanitat s’interrompia en l’antic eix de la riera, i no arribava a impregnar la Plaça de Catalunya fins que s’hi va dur a terme la coberta actual. Aquesta interrupció dificultava estendre i entendre els valors de centralitat fins a la Plaça del Gra. El desllorigador d’aquesta situació era precisament la plaça de Catalunya i la permeabilitat urbana que li ofereixen els carrers Nou, Blanc, Sant Cristòfol, i el de Concepció que s’aboca a la plaça del Gra. Tractar aquest espai, amb aquesta visió, havia de servir sens dubte per dinamitzar econòmica i socialment l’àrea que llinda amb l’eix Rambla -Plaça de la Palmera i que suposaria l’ampliació urbana del que consideràvem en aquells moments centre de la ciutat.
És per això que el 2008 l’Ajuntament va voler tirar endavant un projecte de cobertura parcial de l’equipament públic de la Plaça de Catalunya amb afany de potenciar un ús urbà i social més enllà de la seva activitat comercial tot incorporant una instal·lació de captació solar fotovoltaica. El projecte va ser adjudicat a l’arquitecte Rafael de Cáceres Zurita. L’obra es va fer els anys 2010 i 2011 i ja el 2012 va ser seleccionada al Premi FAD d’Arquitectura i va obtenir una menció als Premis d’Arquitectura de Girona.
La Plaça de Catalunya ha jugat un paper subsidiari al centre de Figueres i, amb la construcció del cobert, s’ha refermat el seu rol urbà donant aixopluc als mercats setmanals, fires, concerts i altres activitats cíviques. A més, la captació d’energia solar (120.000 kWh/any) demostra el compromís amb les energies alternatives.
El vídeo: Les explicacions de Joan Falgueras Font
Hem pujat a la coberta fotovoltaica amb Joan Falgueras Font. Des d’allà dalt, l’arquitecte municipal de Figueres ens en dóna totes les explicacions.
Les fotografies
Imatges analògiques i digitals captades per Lídia Estrader Nadal per a la Ruta Arquitectònica de Figueres.






Els plànols


