Avui, 28 de juny, Dia Internacional de l’Orgull LGBTI+, reivindiquem la llibertat fonamental de cada persona a poder ser qui és i com és.
En un context social i polític en el qual es qüestionen i estan en risc alguns dels principis que consideràvem sòlids i assolits com a societat, és més important que mai que entre tots i totes, treballem per frenar la intolerància i els extremismes, vinguin d’on vinguin. Perquè cada pas enrere que fem en l’avanç cap a una societat més lliure i més justa, afecta directament el nostre present, però sobretot al nostre futur i al de les pròximes generacions.
Els qui ens van precedir en la lluita pels drets i les llibertats socials van haver de fer-ho amb un context molt més hostil i intolerant, i una societat menys permeable i receptiva als canvis, i malgrat tot en contra, van assolir fites històriques, com la despenalització de l’homosexualitat en el Codi Penal, fa només 46 anys, el 26 de desembre del 1978, que es va modificar la llei franquista de “perillositat i rehabilitació social”, que considerava les relacions entre persones del mateix sexe un delicte i les equiparava a l’alcoholisme, la prostitució, el proxenetisme o el tràfic de drogues.
També l’aprovació del matrimoni entre persones del mateix sexe, fa només 20 anys, l’any 2004. Aquestes fites, que ens semblen més que evidents l’any 2024, fins fa ben poc eren una reivindicació que van fer possible persones compromeses amb la nostra societat, la nostra democràcia i, sobretot, amb la nostra llibertat.
Malgrat tots els esforços, avui, la LGTBI-fòbia ja és el primer delicte d’odi a Catalunya, una dada preocupant i en augment, que contrasta amb els avenços i anhels de llibertat que perseguim com a societat. Cal doncs treballar per educar en el respecte i en els valors que ens guien com a societat democràtica, i plantar cara als discursos d’odi i discriminació que inciten aquestes agressions intolerables en ple segle XXI.
La lluita pels drets LGBTI+ no es limita a un sol dia de l’any, sinó que ha de ser un exercici quotidià, individual i col·lectiu, que es propagui per totes les nostres ciutats, pobles i viles, perquè totes les persones puguin viure-hi amb llibertat i dignitat. És cosa de tothom garantir que ningú visqui amb por o que es vegi forçat a marxar a un altre lloc de residència per poder viure de manera lliure i oberta la pròpia orientació sexual, identitat o expressió de gènere. És a dir, pel fet de ser qui és.
Perquè encara avui en dia no és el mateix viure amb llibertat la diversitat sexual o de gènere a Figueres i l’Alt Empordà, que a Barcelona o altres capitals europees, hem de tenir també una visió territorial dels drets i les llibertats de les persones LGTBI+. Tothom mereix —i hi té dret— sentir-se segur, respectat i inclòs en la seva comunitat, en els seus entorns quotidians, visqui on visqui, des de la ciutat més gran al poble més petit.
Per tot això, l’Ajuntament de Figueres i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà ens comprometem a mantenir l’aposta per les polítiques que garanteixin els drets LGBTI+ i combatin l’LGBTI-fòbia, a continuar avançant en el reconeixement legal d’aquests drets col·laborant amb les entitats que els defensen, i a reforçar encara més la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGBTI.
Reivindiquem, doncs, la llibertat individual de totes les persones per ser, sentir-se, estimar i estimar-se, fent així de Figueres i la comarca, un lloc on viure plenament amb dignitat, en llibertat i sense por.
Manifest conjunt de l’Ajuntament de Figueres i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà
28/06/2024