Aquesta setmana s’ha sabut que l’eminent arquitecte figuerenc de reputació internacional Enric Ruiz-Geli construirà i gestionarà un edifici singular que estarà situat a l’eix de l’estació ferroviària Figueres-Vilafant, el Centre Cultural d’Arquitectura, en una parcel·la que cedeix l’Ajuntament de Figueres.
Sabíeu que l’estudi barceloní d’arquitectura Cloud 9 -que dirigeix el figuerenc Enric Ruiz-Geli-, en associació amb el nord-americà WRT- que encapçala la paisatgista Margie Ruddick-, va guanyar el 2008 el concurs per a la realització del nou aquari de Nova York, situat a Coney Island? El projecte ha quedat completament aturat sense haver iniciat les obres. Aquest equipament, del qual és titular la Wildlife Conservation Society, és el més antic dels Estats Units en actiu.
La intervenció proposada per Enric-Ruiz Geli i Margie Ruddick consisteix en una gran pell, disposada sobre una estructura tensada, que embolica les instal·lacions noves i velles de l’aquàrium. Aquesta estructura arriba a tenir una alçada màxima de 50 metres. La intervenció proposada pels arquitectes es desenvolupa sobre una superfície de cinc hectàrees, i estava pressupostada el 2008 en 200 milions de dòlars. La remodelació de l’aquàrium de Nova York consistirà doncs en una pell «viva», com l’anomenen els seus creadors, que recobrirà les actuals instal·lacions. Aquesta pell estarà aguantada per una estructura lleugera d’acer.
En el seu moment, l’arquitecte figuerenc, guanyador del concurs per al nou aquàrium de Nova York va explicar que «el més rellevant de la nostra actuació és la integració entre continent i contingut. L’equipament allotja vida animal, i la pell que nosaltres proposem també tindrà vida; com els éssers vius, respondrà a la llum, es camuflarà o es comunicarà». L’Aquàrium de Nova York allotja dofins, meduses, taurons i morses, entre d’altres, i té tres grans branques d’activitat: la conservació del medi ambient, la investigació genètica i l’educació.