Josep Pallach, el pedagog recordat cada any per la Fundació que du el seu nom

Data:

L’Auditori Caputxins de Figueres serà l’escenari dijous que ve, 12 de setembre, del lliurament del Premi Nacional Josep Pallach d’Experiències Educatives, concedit amb el suport de l’Ajuntament de Figueres, com el Premi Josep Pallach d’Articles Periodístics, que s’atorga amb el suport de l’Ajuntament de Palafrugell. Els premis són impartits per la Fundació Josep Pallach, una entitat catalana i no confessional que defensa que la responsabilitat de la millora educativa global és de tots – no només de les administracions -, tal com diu el seu lema: “Tothom educa, s’educa tothom; fem xarxa”.

El lliurament dels premis es clourà amb la conferència “Els beneficis de la lectura en veu alta: Una mirada des de la neuro-educació” a càrrec de David Bueno.

Josep Pallach (Figueres 1920 – Barcelona 1977)

Exilat a França després de la Guerra Civil, va estudiar  pedagogia i psicologia a la Sorbona i va treballar  al Lycée Mongeron, a París. A França va conèixer una altra exilada, Teresa Juvé, amb qui es va casar l’any 1948 i amb qui va tenir una filla, Antònia.  El 1970 va retornar definitivament a Catalunya. Va ser professor de Ciències de l’Educació a la UAB, a Bellaterra, i al Col·legi Universitari de Girona. El 1972 va contribuir  a la creació de l’Escola de Mestres de Sant Cugat i el 1975 es va doctorar. La “seva” petita oficina de l’ICE de la UdG va ser  la primera plataforma organitzada des de la universitat per a la formació de mestres i professors de les comarques gironines.

Pallach era un observador del món, interessat per la societat, per l’home i pel fet educatiu entès com aquell conjunt de vivències que actuen sobre cada persona. De tarannà comunicatiu i franc, treballador i responsable, coherent amb els seus plantejaments i amb el seu fer, va deixar un llegat ample i profund en tothom qui s’hi va relacionar. El seu compromís polític i social va ser  totalment coherent amb la seva pràctica professional, formant un tot que no pot fragmentar-se.

Va publicar, entre d’altres, “El gran problema. Escola i ensenyament per a tots” (Perpinyà, 1964). I “Instituts pilot i reforma de l’ensenyament mitjà. L’experiència francesa” (Barcelona, 1971).

Compartir:

spot_img

Popular

Relacionats

Aquest cap de setmana teniu una cita amb el Fòrum Gastronòmic Ciutat

Figueres acull aquest cap de setmana el Fòrum Gastronòmic Ciutat, esdeveniment...

El Museu de l’Empordà inaugura l’exposició col·lectiva “Llar eterna” en la 15a edició d’Empordoneses

El Museu de l'Empordà i l’Ajuntament de Figueres organitzen,...

Dues propostes a Figueres per a les Jornades Europees de Patrimoni

En el marc de les Jornades Europees de Patrimoni...

Agenda esportiva del cap de setmana del 5 i 6 d’octubre

Aquest cap de setmana, les activitats esportives més rellevants...