La plaça de toros de Figueres va ser inaugurada a les Fires de 1894

Data:

Curiositats de Figueres.

Una secció a càrrec de Josep Maria Ortega.

La tradició taurina a Figueres es remunta a finals del segle XVIII quan encara en alguns carrers es celebraven els tradicionals correbous que van durar fins que un dia un bou va matar un jove i es va decidir suprimir-los. El del carrer Nou era un dels més concorreguts.

Hi ha constància que el 4 de juliol de 1886 es va inaugurar una petita plaça de fusta i obra amb capacitat per a 1500 espectadors que es va anomenar el “Torín”. El creixement d’aficionats tant de Figueres i comarca com francesos va portar el farmacèutic de l’Hospital Pau Gelart a comprar el “Torín” i aixecar una nova plaça, l’actual. Situada al llavors eixample de la ciutat, a tocar el camp de futbol, entre els carrers de Vilallonga, Progrés i El Far, té forma d’un octògon amb els angles aixamfranats i la façana d’estil mossàrab. Constava de dos pisos, amb estesa, grades i 40 llotges, sent la seva capacitat de 7.500 espectadors, amb possibilitat d’arribar als 8.000, havent estat amb el temps objecte de constants reformes i millores.

Aquesta plaça es va inaugurar amb motiu de les Fires Festes de la Santa Creu, el 3 de maig de 1894. Es van torejar sis toros de la ramaderia de la Viuda de Concha y Sierra amb dos dels grans toreros d’aquell moment, els sevillans Manuel Garcia, “Espartero” i Joaquín Navarro, “Quinito”. També va esdevenir un clàssic de les fires l’espectacle cómic-taurí “El Empastre”.

Durant molts anys la plaça figuerenca va ser l’escenari de les curses de braus durant les fires, a on varen actuar les grans figures del toreig de cada època amb l’assistència de nombrosos aficionats de la ciutat i la comarca i de la Catalunya Nord.

La plaça de toros figuerenca va agafar una gran volada a mitjans dels anys 60 amb l’arribada del turisme internacional. Una cursa especial va ser la dedicada a Salvador Dalí i anomenada “Cursa surrealista”, que va tenir lloc el 12 d’agost de 1961. Va comptar amb l’assistència del propi pintor i de la seva esposa Gala i va ser l’embrió per dur a terme el Teatre Museu Dalí. Amb un ple absolut van participar-hi els toreros Paco Camino, Curro Girón i Fermín Murillo, amb toros de la ramaderia de Molero Hermanos, de Valladolid.

El descens de turistes i públic estranger va motivar la davallada de públic a les corridas, fet que, juntament amb la normativa de la Generalitat de Catalunya del 28 de juliol del 2010 sobre l’abolició de les curses de braus a Catalunya prohibint espectacles amb la mort d’animals, va provocar el tancament definitiu de la plaça de toros figuerenca.

El 1989 l’Ajuntament de Figueres va adquirir la plaça a la família Gelart i des de llavors, malgrat alguns intents de fer-hi algun tipus d’equipament, la plaça està abandonada i en un lamentable estat de conservació magrat la seva declaració de Bé d’Interès Cultural.

Compartir:

spot_img

Popular

Relacionats

63è Aplec de la Sardana: El concert de dissabte als Caputxins

L’Aplec, organitzat per l’Ajuntament de Figueres i el Foment...

Arriba la 10a edició de la Fira per la Gent Gran de Figueres

Els propers 25 i 26 de maig tindrà lloc...

Una gran rotllana de mainada a la Rambla

Figueres acull aquest cap de setmana el 63è Aplec...